Wednesday, October 27, 2010

Puding Laici Dangdut

Pagi tadi memang dh niat d hati nak buat puding ni sebab my sis request dh lama, so kirimla pada dia mintak belikan susu cair dan serbuk agar-agar. Bila dah dapat, pelagi...berdesuppp terus g buat. Tapi sebelum tu, pagi tadi nengok-nengok Kak Hana pun buat puding laici tapi xdela tang dangdut tu. Puding ni memang glamer giler suatu ketika dulu, tapi macam biasela masuk waiting list! 


Makin lama, ambe tengok mak aih,makin ramai yg buat puding ni. Tak boleh jadi ni, kena buat ni!!! semangat mengalahkan gemor laici giler-giler,padahal sentuh secoit pun x!! Tapi owang umah ni memang giler laici.. So,buatla petang tadi. Skang ni dg tinggal separuh dah.. Ni hasil skodeng umah Kak Jun xlama dulu. Layannnnn.....


Sumber asal : Kak Hanieliza


Yg Pernah Try : Kak Hana, Kak Mas, Kak Izah, Kak Nor64, Kak Ina Kl, Kak Ummi


Bahan :

  • 10 gm agar-agar serbuk / 1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair
Cara :
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. ( jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

12 comments:

mummyseri said...

Salam mie..
wah kalo mkn puden ni nk kena dangdut skali ker;)
hehe gurau je..

Mimiey.. (^-^) said...

kak seri..
hehhehe,huih ni kna goyang gerudi inul ni...
yuk kita goyang kak seri,yukkk...
yeeeeeehhaaaaaaaaaaaaaa....

Mas said...

ruginya mimiey tak makan,,.,sedapp tau....kasi k.mas la puding tu, k.mas suka tau...

HALAMANKU said...

mimiey...mmm memang syedap.. akakpun dah cuber.. rajinnyer mimey.. tapi betul kata kak MAs.. rugi x mkn.. meh pas kata akak.. he he he

ain kadir said...

mimi,,adakah bila kita makan puding niyh kita rasa macam nak berdangdut?hehe

ijayuji said...

Salam mie, akak pun dtg bwk pinggan kosong arini akak xtra bz sikitlah semalam dah kesedapan goyang kaki arini kena settlekan baju2 nak kena gosok ni pun dr td asyik duk depan lappy jer hihihi.... alahaiii panas2 lah pulak tu kat sini sedap makan puding sejuk2 gini :D

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
huhuhuhuhu...nk buat camne kak mas.nnt kesannye teruk..nnt mie kasi kak mas la,blh buat minum petang.. ye x...

kak erma...
hehheheh...adik2 nk mkn,mie buatla...xpela,nk buat camne. nnt share dgn kak mas ye...

ain kadir...
hahahhahaah...ada la sikit nk goyang2 badab masa dok isi puding tu dlm bekas..

Mimiey.. (^-^) said...

kak ija..
hahhahaha...kita sm2 bwk pinggan kosong. xpe,kita buat systm barter ye...kesiannye kak ija.meh mie tolong nak???tlg tengok,wakakakkaka....hehheheheh...mehla sini,,nk kasi puding 2 sendok

cikmanggis said...

nampak gayanya makcik sorang je blom berdangdut ni hehe kena cuba ..femes ni:)

Mimiey.. (^-^) said...

cikmanggis...
cepat2 CM g buat,nnt leh dangdut sama,yeehahhahah...

farhah adeli said...

miiiii sedapnye... nape x anto sini sebiji. ehhehe.

Mimiey.. (^-^) said...

farhah...
hahhahaha....xsangka suka mkn. nnnt sy buat,sy gtau awk k...