Thursday, October 28, 2010

Bawal Goreng 3 Rasa

Siaran ulangan atas permintaan bonda tersayang. Dah banyak kali buat tapi kebanyakannye xletak n3 kt sini. Still buat style goreng sebab sume orang umah ni prefer yg goreng dari yg stim. Ambe ambil dari umah Kak Nor. Takde idea nk cakap banyak,skang ni tengah hujan lebat kat kampung ambe, so nak layan mata jap...zzzzzzzzz....




Yg Pernah Try: Kak Ummi
Sumber : Pn Norzailina Nordin


Bahan:-
1 ekor ikan bawal - dalam 600 gm
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya


Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah


Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan ~ tak ada stok, ganti dgn 2 btg serai (hiris nipis)
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi


Bahan-Bahan Sos:-
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum ~ tak ada stok, ganti dgn sos ikan
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis



Cara Memasak:-

  1. Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
  2. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
  3. Kukus hinga ikan masak.
  4. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
  5. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
  6. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
  7. Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
  8. Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

11 comments:

izahdaut said...

wow...miee...menggoda la presentation n gambo yg lawo..kombang idung la tu kene puji tuh.huhh

Mas said...

mimiey, k.mas nak cubit sikit ikan tu...buat2 tak nmpk tau..he..he..

Suara Kalbu said...

Masya Allah,

Tergoda akak tengok bawal yang terdampar tu ...

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah...
hahahhaha...nk buat camne ni,skali dgn lubang anak tekak kembang ni,hahhahaha... (riak tol!!)

kak mas..
ok kak mas,mie pejam mata,buat xnampak..cepat2 tau... 1...2...3....pejam mata!!

kak ida..
hehheheheh...dek kerana kak ida dh tergoda, pe lagi..cepat2 buat

HALAMANKU said...

Mimiey...mmmmm syedapnyer.. bak akak sikit..rajin tullah adik mimiey sorangni...

Mimiey.. (^-^) said...

kak erma...
hehhehehe..mmg sedap kak erma! owg umah ni mkn smpai licin,ngan tulang2 skali sapu..hehhehe...de lagi sekoq,dtg masa diner ye...lallallala

ijayuji said...

salam mimiey! waahhhh ikan bwal? percaya tak akak dah BERPULUH tahun tk makan ikan bawak ikan kerapu jerrrr :D nanti nak cuba beli lah, sbb kalau masa nak beli tu mesti terpkir dah lah leper isi sikit wakakakaka.. maklomlah akak kedekut sikit :D

Mimiey.. (^-^) said...

kak ija...
la,yeke kak ija??? mie kat umah ni,ikan bawal la peberet sume org.klu g tesco tu,berkilo dok mengangkut ikan ni je...hheheheh...nnt kak ija tryla,best...

K.Nor said...

wahhh dah banyak kali try baru nak posing ya... chedap kan.. tak rugi cuba kan.. :)

Mimiey.. (^-^) said...

kak nor...
hehhehheh...slalu siap je masak terus ngap...kali ni msk awl sikit,sempatla ikan tu enterprem kt sini....klu x,lps msk je,terus selamat masuk perut,wakakakakak.....mmg sgt syedap!!!

=) said...

hi mimiey, i tak tau la msg ni i dah kasi kat u or not coz i was wanting to send it masa kerja kat spital tadi. tau2 je la hospital kerajaan cam mana kan, internet sangap la jugak :P

well, i think ur blog is very nice. i like ur background, teringat masa study dulu. i like ur postings about food, nampak simple & terasa nak buat when i'm on my days off. u student ke? tinggal dgn family or friends? impressive sangat u rajin ke dapur. keep up the good work here on ur blog, dear :) take care.