Sunday, October 17, 2010

Ayam Percik Goreng

Selama ni dok buat ayam percik stail bakar je,kalau malas tahap gaban selam dlm piyuk then rebusla sampai masak.. Memang xpenah makan ayam percik stail camni. So, bila nampak Kak Nor buat, mata pun terpikat dan mulala berangan  nak buat ,nak tiru jugak.. Tiru benda baik xpe,xdose kan Kak Nor????hehhehehe..... Ayam ni dipadankan dengan nasi serai kt atas sana nuh... Tapi Kak Nornye versi kuah pekat sikit,ambe punya cair sikitla sebab owg umah ni kalau yg berkuah,kuah kena banyak supaya nnt bila nk makan tu,xde sebijik nasi yg xselimut dgn kuah..


 Sumber lain: Anymz




Bahan A
1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)

Bahan B (* digiling/tumbuk halus) ~ k.nor blend jer
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
****
2 batang serai (dititik)
15 tangkai cili kering (dikisar)
1 biji kelapa (diambil santannya)
asam keping (4-5 keping)
gula & garam secukup rasa

Cara-cara:
Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan
Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak
Masukkan santan, ayam goreng, asam keping
Masukkan juga garam dan gula secukup rasa
Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat & hidangkan

2 comments:

K.Nor said...

mana ada dosa, pahala lg bg tuan punya resipi tu sbb share ilmu kan.. hehe

psst!! bukan ayam goreng percik, terbalik tu.. tp AYAM PERCIK GORENG :)

Mimiey.. (^-^) said...

kak nor..
hahahhahaha,salah2...2la,makan kenyang sgt smpai terbalik habis perkataan,hehehehhe...

pssst...dh betulkan,hehehhehe....