Bahan A
1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
Bahan B (* digiling/tumbuk halus) ~ k.nor blend jer
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
****
2 batang serai (dititik)
15 tangkai cili kering (dikisar)
1 biji kelapa (diambil santannya)
asam keping (4-5 keping)
gula & garam secukup rasa
Cara-cara:
Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan
Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak
Masukkan santan, ayam goreng, asam keping
Masukkan juga garam dan gula secukup rasa
Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat & hidangkan
2 comments:
mana ada dosa, pahala lg bg tuan punya resipi tu sbb share ilmu kan.. hehe
psst!! bukan ayam goreng percik, terbalik tu.. tp AYAM PERCIK GORENG :)
kak nor..
hahahhahaha,salah2...2la,makan kenyang sgt smpai terbalik habis perkataan,hehehehhe...
pssst...dh betulkan,hehehhehe....
Post a Comment