Powered By Blogger

Wednesday, October 20, 2010

Nasi Mentega

Semalam sambil dok tengok tv, dok terpikir2 nak masak nasi perisa ape hari ni.. Nasi serai dh try, nasi beriani still dok tercongok dlm waiting list, malas nk usik.. G dapo bukak peti ais,nampak butter Naturel yg kitorang selalu makan, ting!!! Dapatla idea nk msk nasi butter.. Pagi  ni godek2 2 3 buah umah tengok resepi sape paling senang,ngeh3... Singgah umah Kak Yatie,nampakla die penak buat nasi butter ni genauna bahan yg sgt senang, so tanpa buang tenaga letrik dan kalori,terus ku salin resepi ini utk d keletang keletungkan d dapo sat lagi..



Nasi ni saya lawankan dengan lauk yg tengah hangat d pasaran skang ni!! Nak tau lauk ape..malam karang ye,ade keje sikit nk kena buat.. lauk ni memang tgh PANAS skang ni,ramai yg dah try..nak tau sape yg dah penah try,huih malam karang ambe gtau ye.. Nuh,nampak dh bayang2 lauk tu kt belakang nasi tu ye... papepun,meh layan nasi ni lu.. ambe tambah susu pekat je sikit...

Sumber asal: Kak Seri, Kak Anis

Bahan-bahan:


4 cawan beras
11/2 inci tebal mentega
2 biji bawang merah dimayang halus
1 helai daun pandan (saya gantikan dengan rempah tumis 4 sekawan)
2 kiub pati ayam
1 sb susu pekat
1/2 cawan kismis
Air secukupnya

Cara-caranya:

1. Basuh basmathi dan toskan airnya.
2. Panaskan mentega dan tumis bawang, diikuti rempah tumis hingga layu dan naik bau.
3. Masukkan beras tadi dan kacau rata.
4. Tambahkan air secukupnya.
5. Masukkan daun pandan, kiub pati ayam, susu pekat dan kismis. Kacau rata.
6. Masak hingga nasi hingga masak seperti biasa.







    2 comments:

    Mas said...

    kita datang lagi budak kecik...nak ambik nasi mentega sepinggan...he..he...rajinnya memasak...boleh buat adik ipar ni...dah ada boypen ke blumm...

    Mimiey.. (^-^) said...

    heehheehheh..mehla, de lagi sikit ni..lehla skadar nak kenyang sampai tersandar kt bantal,ngeh3... kak mas punya soklan ala2 nas ahmad terjah gitu,wahahhahha.... soklan tu kita bantai kemudian eh,lallaallalalalla.....