Wednesday, February 9, 2011

Apam Mekar

Sebenarnya apam nih dibuat sekali ngan muffin labu kukus hari tu...saje la xnak tayang hari yang sama. Kang ada pulak Pasir Mas ni banjir...dahla hari tu down pasal rupa senyuman mufin tuh, kang masuk n3 pasal apam ni lagila down..maunya meraung... ni tengah mengarang ayat-ayat cinta n3 ni, xdela rasa down pun...kelakar adela menegokkan apam ni sengih cam ape je...cam bibir Angelina Jolie pun ade dah ku tengok...tebal semacam je...sangatla ramai sifu-sifu masak yang dah try...xtertulis kat sini...hehheheh....tapi resepi ni asalnya dari Chef Hanieliza yang terkenal itu....

Bahan-bahan:
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate

pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara-cara:

1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

NOTA:
jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain [warna asal]..
dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar.. 

9 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Suka tengok orang mengapam. Colourful gitu. Ala mimiey tak pe nya yang penting rajin mencuba. Nanti bila dah 2 3 kali buat mesti hasil nya gedeboom gitu. Akak ni tak tau le bila aura mengapam nak mai. Malaysia BOLEH..

Mas said...

mimiey...tak kira..nak gak apam mekar tu.....

Anna Qawina said...

wah..kalerpul punya apam..sengih ke tak belakang kira..nak 4 bijik, ada kelapa tak? hiii

izahdaut said...

angelina jolie..kahahaha..gelak akk weh..akak fobia ngan apam jenis ni..pernah buat tak mau kembang..terus takut nak buat..hehehee.bbukan aje tak kembang dik uii..terus bantat..huhu

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hehhehe...mie pun baru je kak sam try mengapam...kalerful sebab time tu kunun2 rajin giler babas nak kaler2..lenkali nak buat lagi...tapi xtau bila...hehhheheh....cepat kak sam kena try, mana tau bakat mengapam tu tersangat vas teh boom...hehhehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
ahhahahah...apam ni lupa nak tuko nama kak mas...bukan apam mekar...apam angelina jolie punya bibir...hehehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak anna qawina...
terlebih rajin kak ana,tu yang kalerful malerful tuh...heheheheh....ni makan ngan kelapa sebenarnya, tapi kelapa lak lupa nak posing...dok tido dalam peti..hhehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak izahdaut...
hahhahah...seb baik brad pit xdatang cari mie kak izah...kalau x jenuh nak menjwab dok samakan ngan bibir makwe die...hehheheheh.... mie pun ade skit pobia, xtaula bila nak ilang.... 18 tahun lagi kot...kahkahkah....

Nieza said...

Mi, bagus kerana berani utk mencuba...tak jadi boleh buat lagi nanti..btw kalau apam tak mau senyum tak pe janji org yg buat senyum...haha