Sunday, February 13, 2011

Ayam Masak Lemak Pedas

Sape-sape yang xde rancangan malam ni nak masak ape leh try masak lauk ayam ni malam ni...sebab ambe sangat syorkan... sedap sangat, di samping xdela high in calories sangat sebab ambe dah reduce kuantiti santan yang digunakan...tapi memang sangat sedap. Sekali tengok macam masak kari pun ada, tapi sebenarnya bukan... tapi ambe ubah sikit cara masaknya. Dalam cara penyedian, ayam tuh digoreng dulu, tapi lepas tumis bahan yang dikisar, ambe humban sume ayam tuh dalam tumisan dan biarkan ayam mendidih dan menyerap tumisan hingga ayam agak masak, baru diikuti langkah seterusnya...ohhh, ni amek umah Kak Dayang...hasil idea asal dari Kak Love.. mintak izin cnp ye...hehehhheh

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong sederhana (digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam)
  • 10 tangkai cili kering * ~ dididihkan bersama air dan garam terlebih dahulu (adjust kuantiti)
  • 5 biji bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 cm lengkuas * 
  • 1 cm halia *
  • 1 biji bawang besar *
  • 3-4 batang serai *
  • 2 cm kunyit hidup *
  • 8 tangkai cili padi *
  • 200ml santan pekat - ambe guna 100 ml
  • 100 ml air - ambe tambah
  • 2 asam keping
  • daun limau purut (optional) - ambe letak
  • garam secukup rasa
  • minyak masak
  • 2 sb olive oil - ambe tambah
  • sedikit gula melaka 
cara-cara:
  1. Kisar bersama bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Gorengkan ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Kurangkan minyak, tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak. Kacau selalu.
  4. Tambahkan air dan garam. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan santan dan asam keping... kacau dan biarkan mendidih lagi.
  6. Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutupkan kuali dan biarkan seketika, taburkan daun limau purut.
  7. Kacau sekali lagi dan padamkan api.
  8. Sedia dihidang!


13 comments:

izahdaut said...

mie..tak goreng la ayam tu ye..ha ah akak pun kengkadang suke gak buat gitu...kes maless skiittt..ikiki...masuk list ye..macehh adik manisss

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah...
hahhaha...kes malas kak izah, 2 yang mie capak masuk je terus...tapi sedap tau..
masuk list kak izah...nanti makan, confem trangkat..ngeh3...

Mas said...

mimiey...k.mas nak semangkuk...
he...he....cedok penuh2 tau..wat dinner mlm ni..

HomeKreation said...

Salam mimiey cayang. Wah best nya lauk ni nampak kaw betul wl pun tak guna santan yg nyk, mcm ala2 rendang yg belum kering kan.

Adinda Amy Sensei said...

as salam mimiey..

saya selalu mengikuti resepi awak ni..semuanya sedap2..pandai awk masak..

ayam ni pun nampak sdp...terliurrnyaa...

Chik Mimi said...

miey nmpk sedap ayam tu ade lagi tak?

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Miey kalu tak bubuh santan boleh tak? Bukan apa sekarang ni kandungan lemak dalam badan semakin bertambah2. Hehehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
ahahahahh...sebab bace dh pagi, xlehla nak kasi kak mas ayam nih...
hehhehehe...tapi dh licinla kak mas sebenarnye...
sume suka makan ayam masak camni...sedap katenya...
mak mie ingat mie buat kari, sekali bila makn...bukan kari la...hehehehhe

Mimiey.. (^-^) said...

homekreation...
hi along cayang jgk...
a'a la along, mie pn xprasan..memang macam ala-ala rendang xjering...agaknye kalau letak daun kunyit skit, mesti rase rendang kan...
tryla along, sedap tau....hehhehehe

Mimiey.. (^-^) said...

adinda amy sensei...
tq ye sebab slalu singgah sini...
sy pn bukan pandai sgt, sekadar minat nak mencuba resepi yg sedap2...
anyway, ayam ni memang sedap...nnnt tryla..

Mimiey.. (^-^) said...

chik mimi...
ala,dh habisla chik mi...sekali hadap je dah licin sume...seb baik dorang ni tinggalkan tulang ayam, klu x nagn tulang2 sekali dorang bedal...termasuk yg tgh menulis ni....hehhehehheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
boleh je kot kak sam...mie pn letak skit je...xpun, try kak sam gantikan santan tu ngan susu cair ke, plain yogurt ke...

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamakkk lambat sampai! Mesti dah habis kan ayam tu? Hehe...actually love suka klu ayam tu digoreng terlebih dahulu. Tak goreng pun takpe...janji kita suka kan. Thanks for trying the recipe dear!