Wednesday, February 2, 2011

Kacang Peas Goreng Belacan

Macam dah lame je xtayang menu satur kat sini kan??? bukan xmasak sayur, tapi balik2 sayur goreng..sup sayur...xpun, ulam-ulaman cam timun, salad sume..Tadi dah siap masak lauk sume, nak masak sayur pulak. Niat d hati nak buat kangkung goreng belacan sebab rasenya ada seikat lagi kangkung xberusik dalam esbok tu...kang kalau x dikerjakan, jadi santapan cik tong pulak.. geledeh punya geledeh dalam esbok, siap cari setiap inci lagi kot2 terselit kat mane-mane tapi xde gak..mulela tergaru-garu kepala cari kat mane tersorok kangkung tuh...last2 tanya my mum, my mum kata kan dah guna buat mihun sup  2 3 hari lepas...huaaaaa....nak makan kangkung belacan!!!
Dek keran nak makan gak sayur ada belacan, ambe bantai guna kacang peas yang tinggal sebungkus je lagi dalam esbok tuh. Hmmmm...sedap gak ngan rangup2 kacang tuh...meh layan cara paling sempoi ambe buat..

Bahan-bahan:
  • 1 paket kacang peas - potong menyerong
  • 4 ulas bawang putih - cincang kasar
  • Belacan - sukatan ikut suka
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sk serbuk lada hitam
  • 3/4 sb cili kisar
  • 1 biji cili merah - potong menyerong
  • 1/2 kiub pati ayam
Cara-cara:
  1. Tumis bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan belacan. Kacau seketika.
  2. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram, serbuk pati ayam dan serbuk lada hitam. kacau sebentar dan masukkan kacang peas. Masukkan juga cili merah.
  3. Biarkan 2 3 minit, kalau mahu lebih masin boleh tambahkan sedikit garam. Angkat dan hidangkan segera...


No comments: