Thursday, February 17, 2011

Sambal Ikan Bilis Kak Jun

Jangan mintak ye sebab ini menu manyak lama dok dalam waiting list tunggu time nak enterprem kat sini...akhirnya...petang ini terenterpremla dirinya d sini...sambal ikan bilis ni sedap tapi ambe still kena improve lagi skill buat sambal ikan bilis ni... Ni amek umah Kak Jun...nak potpet banyak2 pn tarak idea, kena g cari idea dulu d meja makan sana....chowww..

Bahan-bahan:

  • 150 gm ikan bilis sudah disiang
  • 50 gm ikan bilis utk diblender bersama bawang
  • 4 biji bawang besar (3 biji diblender, 1 biji lg di potong2 aje)
  • 3 sudubesar cili giling (ikut kepedasan di sukai)
  • belacan sebesar ibujari
  • 1 keping asam
  • garam
  • gula
  • perisa jika suka
  • minyak



Cara-cara:

  1. Mula2 blend bawang,ikan bilis dan belacan. Panaskan minyak then goreng bawang besar potong dulu sampai keemasan warnanya dan ketepikan.
  2. Then goreng pulak ikan bilis hingga garing dan ketepikan. Lepas tu menggunakan minyak yg masih dlm kuali tu utk menumis bahan2 kisar td sampai naik bau,kemudian masukkan cili giling.tumis sampai garing.
  3. Lastly masukkan ikan bilis dan bawang yg telah digoreng, garam,gula,asam keping dan perisa. Tumis sebentar, kalau pekat sgt tambah air sikit..

8 comments:

Mas said...

mimiey..kak mas suka sambal bilissss...selalu buat stok kat rumah...

Ayu Safieza said...

Mimiey...kak ayu dtg menggedik kan diri utk lauk kita yang ampir sama nih....:)

Ida Ddapur said...

tuu dia...close up lagi...mi, nmpk sedap la...suka akak ngan sambal2 bilis

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
mimiey tak baik kedekut tau. tuhan marah.

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehehhehe...2la, nak buat syle kak mas punya ikan bilis lak nanti..

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu safieza...
hehehhehe...boleh..boleh...jap lagik mie lak g menggedikkkssskan diri mintak lauk kak ayu...hehheheheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida Ddapur...
hehheh...saje bagi kak ida terliur...hehheheh....cepat2 buat kak

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hehehhehe...bukan kedekut tapi seyes dh lama habis...