Wednesday, February 2, 2011

Ikan Masak Madras

Lauk yang digandingkan dengan kacang peas goreng belacan di bawah sinun. Tadi dok menyelongkar  dapo Kak Dayang, nampak lauk ikan masak madras ni..macam sangat sedap dan senang pulak cara penyediannya.  Kebetulan ambe xpernah makan kari yang dimasak guna yogurt. Selalu kalau my mum masak, kari yang guna santan @ xguna santan langsung. Kebetulan sume bahan ade, pe lagi mulakan projek.. Sedap la rupanya letak yogurt, cuma kuahnya agak pekat sikit, ambe lupa nak letak air lebih skit...next time kena tambah air skit.. masa nak makan, letak kicap skit...perrggghhh...makan xhengat orang dah... ehhhh...lupa,jemput makan!!! kak Dayang, mie cnp je ye...

Bahan-bahan :

Bahan A : 
  • 5-6 ketul ikan tenggiri - ambe guna ikan kembung
  • 1/2 sudu makan serbuk cili (-/+)
  • 1 sudu makan tepung goreng serbaguna
  • sedikit garam
  • 1 sudu makan jus limau kasturi/air asam jawa
Bahan B:
  • 5 biji cili merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 inci halia (dihiris)
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 cawan plain yogurt
  • 2 sb serbuk kari ikan
  • 1 sk serbuk jintan manis
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • sedikit bendi
  • tomato (dibelah 4) - xletak
  • 2 tangkai cili hijau (dipotong menyerong atau dibelah 2)
  • 1 tangkai cili merah (dipotong menyerong atau dibelah 2)
  • garam dan gula
Cara-cara :
  1. Bahan A : Gaulkan ikan bersama bahan2nya dan gorenglah hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Bahan B : Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau. Sementara itu, bancuhkan serbuk kari bersama jintan manis dan jintan putih dgn sedikit air. Kemudian, masukkan ke dalam bahan tumisan tadi. Biar sampai pecah minyak. Barulah dimasukkan yogurt dan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih sebentar. Masukkan ikan, bendi, cili hijau dan cili merah. Masak lagi dlm 5-7 minit. Perasakan dgn garam dan gula. Akhir sekali masukkan tomato. (boleh perahkan sedikit jus limau nipis jika suka). Setelah kuahnya agak pekat, tutupkan api. 
  3. Hidangkan bersama nasi putih atau apa2 shj nasi mengikut pilihan.
***kalau tak ada stok yogurt, bolehlah digantikan dgn 1 cawan susu segar + 2 sb jus lemon (bancuhkan).

17 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

alahai... telan air liur je nampaknya

DJ Dayang said...

amboii!..dah abis makan baru jemput orang yer....
nak 5 ekorr!!...hehe.

thanks 4 trying dear...nampak menggoda jer ikan tu..hehe

Nieza said...

mi, cepat akak dah bawa pinggan ni nk tapau ikan sedap tu...malas nk msk lunch la...hehe

Mas said...

mimiey....nak seperiuk...wat lauk malam ni..he..he..

zubir othman said...

Salam new blogger

nice blog...hehehe

jom singgah blog saya

http://zubir5588.blogspot.com
\segala komen dan cadangan adalah amat dialu-alukan...tq

anymz said...

mimiey.sedapnya.akak pun masak ala2 mamak hari ni.tapi tak masuk entri lagi..hari ni round rumah kawan2 je.

Yatie said...

Salam Mimiey,
Mmng nmpk sedaplah ikan ni..betul2 buat akak terliur...bendi tu kegemaran akak...

Mimiey.. (^-^) said...

the lekat lekit story...
hehhehe...memang sedap! kalau xsuka sntan dlm kari,awk leh try resepi ni...

Mimiey.. (^-^) said...

kak dj dayang...
hhheheheh...ampon!! ampon!!! xsangup rase nak share...sgt sedap!! nak2 bile mie tambah kicap skt mase makn...perrgghh... tq kak dayang ats resepi yg sgt mabeles nih..

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
ala,ni pun kesian gak...kalau xshare xleh?????hhehheheh... kak nieza kena masak gakla nmpk gayenye...dh licinla kak niez skali hadap je...huhuhu

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
ni pun kena mintak ampun bebanyak kat mas...sowi aa...xleh nak kasi...dh licin...hehehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

zubir othman...
tq ye sudi singgah sini...

Mimiey.. (^-^) said...

kak anymz..
sedp kak nim...give me 10 la..mskn kita ala-ala same la...hehheheheh

hana said...

makcikkkkk.... ko terbongkang makan limau ehhh??? woooo tak kasi aku eh... takpe takpeee.. ikan pong ikan lah!!

Mimiey.. (^-^) said...

kak yatie..
mmg sedap ikan ni kak yatie...mie rekomenla kak yatie buat.. mie pn same, sgt suka bendi..nak2 yg dlm kari...meratah je bendi tuh..

Mimiey.. (^-^) said...

kak hana...
hahhahahah....tu ayat org jeles tuh!!!! ade ar terbongkang noo,skit2 dahla..bongkang care anak dara, ayu gitu..auwww...hahhahah....amekla nak bape ekor ganti limau mandarin...sedap wooo...

Deliah's Deli said...

cek mek molek, madras mari nih..sure sedap!