Wednesday, February 16, 2011

Kek Oreo Yogurt

Jemput makan kek.... hehehhehe... kan ambe gtau kat n3 oreo  yogurt tadi ada 1 lagi projek ambe nak buat ngan baki yogurt yang ade sikit lagi...xsampai satu adunan pun. Tapi sebab nak habiskan yogurt dan nak rasa camne kesedapan kek yogurt, ambe buat jugak... tapi xtau mane silapnya, kek ni bantat skit...teksturnye quite padat... maybe ambe terganazzz sangat masa menggodek adunan ni kot...huhuhuhu

 Tapi memang sedapla, rasa cam kek butter pun ye... rasa kek lemon pun ye jugak sebab ade penggunaan lemon dalam kek nih... tapi dah ku derhakakan resepi ni sebab ambe letak biskut oreo dalam adunan tu.. so, kalau makan akan rasa yogurt, lemon ngan oreo..nampak x kaler2 itam dalam kek tuh????tu oreo ye...manyak sedap time gigit terkena oreo tu...

Yang ni baru lepas tuang dalam loyang...dek rajin terlebih, ambe lorek-lorekkan sikit kasi cun melecun....

Baru pas kuar oven...semerbak bau oreo bila masak.... sedap tau....bagi penggemar yogurt dan kek ala-ala butter, ambe cadangkan try kek ni... korang mesti suka....yang ni ambe amek resepi Mrs Noor MyR...

Bahan-bahan:
  • 1 cawan margerin/butter - ambe guna butter
  • 2 cawan gula halus - ambe letak 1 1/3 cawan
  • 3 biji telur
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan plain yogurt
  • 1 sk jus lemon
  • 8 keping biskut oreo - patah2kan sekali dengan krimnye
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 165. Griskan loyang dengan butter & taburkan tepung. Ketuk utk mengeluarkan lebihan tepung.
  2. Pukul gula & margerin hingga ringan. Pecahkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi. Masukkan pula extract lemon.
  3. Masukkan tepung dan yogurt berselang-seli. Pukul hingga sebati. Last sekali masukkan biskut oreo yang telah dipatah-patahkan tadi dan gaul sebati.
  4. Masukkan adunan dalam acuan dan bakar selama 1 jam atau hingga masak.
  5. Sejukkan dan sedia untuk dihidang :)

12 comments:

izahdaut said...

Wahhhh adik manissss cam tau tau je akak nak buat kek ni.
Tadi dah save dah resepi mrs noor ni.. Nampak cam gebu je tu yg nk try tu. Padat ye mie? Tak memggebu ye.. Eh ko mmg giler oreo ye mie... Hahhaa.. Mie dan oreo tak leh dipisahkan betul.. Uiii

Kak Sam said...

Wahai adikku yg comel tau tak lepas tengok n3 bwh ni terus pi pacific cari oreo masa lunch. Sangup tak makan tau. Bila tengok n3 ni plak rasa cam tak cukup je oreo yang ada tu. Tenssssiiiioooonnnnnnn.

Mas said...

mimiey...
nak kek sepotong ..
buat bekpes pagi ni...
nampak gebu dan lembut la kek tu...

Ayu said...

wah kek oren akak suka!!!.
nak rasa 1/2 loyang ada lagi tak tu?..ni akak bawa spahetti 2 pinggan ..1 pinggan extra..hehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak izahdaut...
hahhahah....memang kita nih 2 hati 2 jiwa...hahahhah
save jgn xsave....buat jgn xbuat....a'a padatla skit kak izah, tapi ni mie punya silap...bukan kek punya silap tau..
hahahhaha...tau xpe,habis stok oreo naik giler meroyan denn...hahhahahtau xpe...ibarat irama ngan lagu...nasik ngan lauk

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hehehhehe...kak sam dh terguda....ohhhh, aku terguda...aku terguda terpesona...dari kerana gambo, teros terguda...hehhehehe
dun tensen2 kak sam, buat yg mudah dulu pastu nanti ade stok oreo lagi...kak sam buat kek tu plak ye...hehehheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehhhe...mehla kak mas nk amik banyak pun...
ni pong xgebusss mane, ala-ala bantat skit...hehheheh
kita tuko ngan bun kentang ehhhhh...hehheheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu..
hahahha...memang ade rase nak oren2 skit sebab ade lemon kan kt dalam tuh...
speggeti??????nak2....meh tuko skang gak...

hana said...

nenonenonenoooo...... igtkan naik ambulan cpt sket smpi! apa yg tinggal?? huh! byk tnya la pulak kan.. hahaa.. eh sambil mkn meh pinjam hand bag ko sat! baru nmpk...hihi....

Mimiey.. (^-^) said...

kak hana...
hahahhah....slh naik ambulan la tu...g naik ambulan org sakit mata memang lambatla...lenkali naik ambulan org lapo...confem cpt smpai...hahhahaha
pe yg tinggal???? serdak dan sekeping je lagi kek cinonet...
handbag???? jenama tesco green adela...waakkakakka

Diyana said...

klu xde lemon,nk gantikn ngan ape ye?

Mimiey.. (^-^) said...

diyana...
sy pn xsure tapi leh gantikan ngan cuka rasenye