Friday, February 11, 2011

Roti Naik Kak IlahJY

Sangat-sangat hepi bila tengok roti ni naik sampai camtu sekali.... xpernah dalam idup buat roti naik sampai sangat tinggi dan gebuss camni...hehhehhehehhe....memang dah kena dengan nama roti nih... layanla gambo roti ni sebelum proses menggelapkan kulitnya...idea xnak kuar d pagi hari ni nak berceloteh panjang...

biru kaler...

kaler merah...

Yang ni yang dah siap menggelapkan kulit memasing ye...
walaupun hasil tangan ambe tak sevasthebom sifu masak yang lain, tapi sangat suka hati bila doh roti ni naik dengan jayanya...kaler biru dan merah tu hanya propa semata ye...saje je nak kasik meriah skit kaler roti tu,xdela asyik plain je... Yang kaler2 tu sume sebenarnya dapat idea dari Kak Ita Aziz. Nak buat belang-belang sebenarnya tapi ntah camne, belangnye dah xnampak sangat...tu yang kaler kejap ade kejap xde...tapi xpela, percubaan pertama nak membelangkan roti ni agak berjaya, nanti nak try lagi biar nampak cantik belangnya... Kak Ita sebenarnya amek idea dari umah Abang Mat Gebu idea belang membelang nih...resepi ni kuantiti air ambe dah sukat siap2 kuantiti air yang digunakan tapi boleh terlembik plak adunan...so, ambe dah ejas skit2 dari yang asal...Kak Ilay, jangan marah tau mie ubah skit tang bahan2nye...hehehhee..nak tengok sukatan yang asal leh g umah Kak Ilah ye...



Bahan-bahan:
3 3/4 cawan tepung roti*
1 sb butter 
1 sk bread improver
1 sb yis mauripan 
1 biji telur 
3 sudu besar gula 
130 ml air
1/2 sk soda bikarbonat*
1 sk baking powder* (ayak bersama)

Cara-cara:
  1. Campur semua bahan dalam 1 bekas kecuali telur dan air. Gaul sebati semua bahan.
  2. Masukkan telur, gaul hingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh menjadi kenyal dan xmelekat pada tangan. 
  3. Biarkan selama 40 minit @ hingga doh naik 2 kali ganda.
  4. Tumbuk- tumbuk doh untuk mengeluarkan angin dan bentuk ikut suka, susunkan di dalam loyang pembakar.
  5. Perap doh sekali lagi hingga naik 2 kali ganda dan bakar hingga masak.
* Ambe uli guna tangan je, so xtau camne step kalau guna BM... hehehhe

22 comments:

karipapsayur said...

yg merah menyelerakan! yg biru mcm takot nk makan.. x biasa mkn menda kaler biru kecuali nasi kerabu! hik3

Giveaway paling mudah di sini~

Deliah's Deli said...

mie...wow,ada merah biru..comey2!seronoknyer tgk org meroti..bila la nak start ni :))

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Tahniah...tahniah...tahniah kerana anda telah berjaya menghasilkan roti cam gitu. Bagus...bagus...bagus...

Mas said...

amboi...pepagi dah tayang roti gebusss tu....
tahniah budak kecik...cantik roti tu....
k.mas nak 8 ketoi..wat cicah ngan milo...

suri solehah said...

salam miey..akak mmg respek kat mimieylah..

Ida Ddapur said...

mak ai mie..mmg naik dan gebuss mulus betul roti mie ni....biru merah lak tu....masuk list dulu hi..hi tq

izahdaut said...

wahhhh..tahniah mie..cantik betul roti mu itu..ni dah datag semangat meroti ni..dah dapat rentak kan kan kan..pasni musti nak meroti lagi kan

Mr. Mama said...

salam...
mr.mama tk mau banyak2...
nak merah 1 biru 1 cukup la...

pakDo said...

roti tok ayoh so!

Nieza said...

Mi, akak pun meroti juga tau....tapi roti yg dijalakan...hehe btw tahniah dik cantik dan gebus rotimu...apa yg penting semangat nk mencuba kan kalau x jadi cuba lagi...btw nak tapau 5 ketoi..ekekeke

Mimiey.. (^-^) said...

karipap sayur....
hehehhehe...saje je buat kaler biru ngan merah...bagi nampak lawa skit....hehehheehhe

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah....
hehheheeh...mie pn xsngka dapat jgk buat roti kaler2....slalu mkn plain je...hehhehehe...cpt2 kak del, mie pn tgh semangat nak meroti lagi nih..

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hehheheh...tq..tq... xsangka lak jadi...alhamdulillah...kak sam xnak masok list ke...hehehhehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas....
hehheheh...sbb hepi sgt..
pepagi lagik xsabo nak tayang roti nih...
memang saje buat banyak nak bagi kak mas..
nnt datang amek ehhh...ade dlm bekas pepel..mie nak g bli tpg jap,nnt de projek roti lagi...hehehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak suri solehah...
hehheheh... tq kak suri...mie pn dh bape kali fail buat roti...ni pun nasib menjadi...
lps ni kena blaja lagi nak meroti nih...

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida Ddapur...
hehheheh...2la kak ida, xsangka lak naik smpai segebu gini...hehehheh
senang ati tgk roti nih naik elok je...
cepat2 buat kak ida,mie pn nnt nak buat lagik roti nih..

Mimiey.. (^-^) said...

kak izahdaut...
tq..tq...
akhirnya setelah bape banyk tepung terkorban dan telo2 terbuang...jadi gak roti nih...
tapi xleh lawan sifu, mie ni org kate still merangkat lgik dlm bidang pembuatan roti ni...
tapi......semangat memang berkobar2 nk meroti lagik...hehhehehe

Mimiey.. (^-^) said...

mr.mama...
boleh..boleh...mehla amek...nak banyak2 pn xpe...hehehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

pakDo...
huhuhuhu...hok tu kena kiro ngan tok ayohla...gapo2 sila kontek tok ayah d....talian rahsia..hahahhahah

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
hehhehe...meh tuko nak??? mie suka sgt roti jala...bile ntah nak buat...
tq kak nieza...
2la, lenkali nak kena cuba lagik buat roti lain plak...hehheheh

hana said...

pon ponnnn adik manisss... dtg bwk kek besday nih! nk tumpang tiup lilin skali tak?? kekekekee.... meh bg aku roti doblas ketui! lawo eh kaler merah biru!

Mimiey.. (^-^) said...

kak hana....
hahahhaha...ye kakak manis...mau...mau...dh lama xmain tiup2 lilin...asyk dok tiup batang kayu nak tanak nasi je...kalasik kau...hahhahahah....
makkk ooiii...doblas???biar betik.... biase,nantikan kemunculan kaler2 lain plak nanti...wakakakakkaka