Sunday, February 27, 2011

Holiday Oatmeal Cookies

Ambe buat cookies d suatu petang nak tenang dengan angin sepoi-sepoi bahasa... sambil membako cookies nih sambil masuk mulot.. 2nd batch tengah bertapa dalam oven, 1 st batch dah habis bertapa dalam mulut memasing...syiok betul mengunyahnye!! pas satu satu masuk mulut.. kuar ke depan, masuk balik dapo..capai lagi 2 3 keping... memang syiok habis...sesape yang suka cookies direcommendla buat...nak buat pun kejap je, xla lama nooo....ni skodengn umah Kak Ayu...suka tengok cookies die..sume best-best!!

Bahan-bahan:
  • 11/2 cawan tepung serba guna
  • 1 sudu kecil bicabonate soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan mentega yang lembut
  • 3/4 cawan gula perang-warna coklat
  • 1/2 cawan gula pasi
  • 1 biji telur besar
  • 1 sudu kecil vanilla essence
  • 3 cawan oat mentah
  • 1 cawan kismis
  • 1 cawan semisweet chocolate chips
Cara-cara:
  1. -Panaskan oven 350darjah farenheight.
  2.  Satukan tepung, bicarbonate soda dan garam.
  3. Dalam mixer, menggunakan medium speed, pukul mentega dan gula perang & gula pasir hingga kembang.Masukkan telur dan vanilla essence. 
  4. Perlahankan kelajuan masukkan tepung yang telah dicampur tadi dan gaul hingga sekata saja. 
  5. Dengan menggunakan sudu , masukkan oats, kismis dan chocolate chips.
  6. Cekup dan aturkan adunan dengan menggunakan sudu besar, jarak 2 inci dari masing2 diatas  kertas kek yang tak payah disapu mentega.
  7.  Bakar biskut selama 13-15 minit atau sehingga atasnya keperengan. 
  8. Alihkan biskut keatas wire racks untuk sejuk. Ulangi sehingga doh habis. 
  9. Masukkan biskut dalam botol yang ketat dan boleh bertahan 1 minggu disuhu bilik atau 3 bulan kalau dalam freezer.


9 comments:

Mas said...

mimiey...meh sini sebalang cookies tu..
tak elok makan sorang2..he..he..

Ayu Safieza said...

Mimiey....sedapnyer oatmeal cookies.....mmmmm I packing tapau ke doha k...:)

Naz said...

Salam Mimiey..
Mimi, umah kat ne??? Jawab cepat!! nak datang makan oatmeal cookies ni!!!

izahdaut said...

Akak pun mengukis jugk neh.
Esok3 baru post.
Tunggu sekut habis dulu.
Yg ni masuk list. Sedap nmpknya
Nk tanya sekut neh rangup ke chewy dik?

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehehhehe...amekla...tapi dh banyak tggl serdak je...
hehhehehe....kali ni xmkn sensorang....nak share reramai..aci x..

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu safieza...
tapaula kak ayu....banyakmane pn xpe...
rasenya xdan smpai dha dh habis dh sebalang...hehehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak naz...
hahahhah...mane leh gtau kak naz. rahsia...

Mimiey.. (^-^) said...

kak izahdaut...
buat kukis ape tuh>????hehhehe....
share la sini skit...
meh tuko kukis nak???
mie buat nipis2, so rase die memang rangupla...tapi kalau kak izah buat tebal skit, akan terasala kechewiannye....

Ayu said...

Assalam miey,
waduh teringat2 cookies ni balik..rumah akak dah lama habis dah stok cookies ni nak buat lagi malas lah pulak..hehe..thanks miey sudi cuba ya..