Monday, February 21, 2011

Chewy Gooey Yummy Brownies

Ini bukak kek sarang semut @ lebah ye...tapi sekali pandang memang dah macam sarang lebah, berlubang sini sana...ntah ape silapnya, brownies yang diharapkan menjadi elok tapi last2 jadi camni..tekstur die more to kek yang agak ringan, memang xmacam brownies dah...xpela, agaknya silap sendirik sebab g bantai pukul telo tu kuat2...lenkali kena try lagi supaya jadi betul2 brownies... kena tunggu ada stok kekacang lehla buat ni sebab nak buatnya pun mudah je...ni jenguk umah Kak Hana hari tu...asalnya dari dapo Kak diana...

Ingredients
  • 125g butter
  • 200g dark chocolate ( I use courverture )
  • 3 eggs
  • 1 ¾ cup caster sugar - hana buh 11/2 jerk!
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1 ½ cup plain flour (sifted)
  • 1/3 cup cocoa powder (sifted)
  • 2 cups chopped nuts of your choice
Method

  • Preheat oven to 180 degrees celcius. Brush a shallow 8x11 inch tin with melted butter. Line the base with baking paper, extending over the two long sides.
  • Double-boil butter and dark chocolate until melt. Add caster sugar, mix well. Remove bowl of mixture from pan of simmering water.
  • Add eggs, one at a time. Mixing thoroughly with every addition. Add vanilla essence. Mix well.
  • Add sifted flour and cocoa powder. Mix well. Add nuts. Mix well.
  • Pour mixture into the prepared tin and bake for 30 minutes.
  • Allow to cool before cutting into pieces

10 comments:

Nieza said...

dik, akak dh bawa piring dh ni nk tapau 2 ketoi brownis ni tak kira sarang apapun nk jugak......tak mau byk nanti mkn byk lagi gemuk..ekekeke btw lawa dh ler tu dik janji mkn sodap!..:)

Mas said...

mimiey..k.mas nak brownies 5 ketoi..
nampak sedapp tu...

Ayu Safieza said...

Mimiey....ayam kahsmir dok sampai doha lagi...nak mintak gak brownies yang bersarang iteew!!!

HaSue said...

moral of the story,mesti mimiey terer buat kek sarang semut/lebah nih..hihi..
akak nak seketuii...takde seketui,seloyang pun boleh laaa

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
hehheheh...mehla nak isi pinggan tu ngan bronies srg lebah nih...
segan sehhhh nak isi...hhuhuhuh...
seb baik sedap kak nieza,klu x mau makan share ngan ayam nih...hehhehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
mehla kak mas nak bape pun...xkisah...tapi jgn ditelek2 aarrr lobang2 yg ade tuh...

Mimiey.. (^-^) said...
This comment has been removed by the author.
Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu safieza..
hahhahah...bilela ayam tu nk smpai doha ekkk???ni mesti ayam tu g melencong ke lain dulu sblm smpai doha ni...hehehhehe....
amekla kak ayu sarang lobang lebah iteww...(bagi smbil tutup muka...maluuuu!)

Mimiey.. (^-^) said...

kak hasue...
hahahhaha...tuko...tuko...xkena...moral of the story ialah... jangan try2 nak buat kek sarang lebah lps kejadian lobang bronies ini...hahhahahha
kak sue, mie xpenah pun try buat kek sarang lebah tuh, tu agaknye bronies ni bagi hint suh try buat...
usahkan seketui, seloyang...sume mie bagi...sadiss sgt kejadiannya...

Kak Sam said...

Assalmualaikum..
Sepatutnya mimiey letak tajuk brownies sarang lebah. Sesuaikan? hehehehe Nanti cuba lagi ye dik. (Akak ni bila le nak mencubanya)