Monday, February 14, 2011

Apam Snow No White

Hahahah...pandai2 je kan ambe ubah nama apam nih...nak buat camne, apam snow white kan kaler putih...tapi ambe punya apam??? siap ade kaler maler lagik...ni tayangan satu kaler je, kat dalam bekas tuh macam2 kaler ade...saje xnak tayang....kang berpinau mate korang menengoknya... ehhhh...jemput amek sebijik sorang ye...buat bekal makan sambil jalan balik umah...hehehehheh

Nampak x ade cam kaler gelap2 kat tengah apam tuh???? Nape ehhh....sebab ni..

Ambe letak filling coklat sebab nak bagi rasa lagik sedap kat apam nih....ade yang xde filling, ade yang ada... tapi apam nih memang sedap. Tapi ambe sikit terleka sampai lebih dari 2 jam perap, so bau yis tu agak kuat menusuk. Lenkali memang nak kena alert skit bila buat apam nih... Memula tengok umah Kak Hana...dah save sume...pastu tengok dok snow umah Kak Mas plak...xleh jadi nih!!! Kat update tepi tu pun tengok Kak Izah dah bikin Ampang snow2 white dah...Pasir Mas pun mesti kena ada snow gak, ingat ada gold jeke...... maka terhasilla snow No white kat Pasir Mas semalam...lalallalalalalala

Jom makan apam ni sambil tengok katun snow white...sambil snow white nyanyi2 ngan burung-burungnya....kita nyanyi ngan apam-apam ni meh...lallalalallalala...(sambil nyanyi sambil masuk mulot)..

Sumber asal: Kak Bdaria

Bahan-bahan:
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1 sb esen vanila - ambe tambah
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam

Cara-cara:
  • Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  • Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  • Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  • Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  • Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  • Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .

NOTA dari kak.bdaria:
  • Saya buat separuh sukatan resepi diatas so gula pasir saya gantikan dengan gula kastor sebanyak 1 cawan ( kemudian buang 1 sudu besar gula) supaya ia tak terlalu manis. Bagi saya manis gula yang dikurangkan dan ditukar kepada gula kastor dah ok. Saya tak suka manis sangat so manis nie....just nice 4 me.
  • Jika adan nak buat belang2 macam saya buat tu....bahagikan adunan kepada warna kesukaan anda kemudian masukkan kedalam pipping bag supaya senang nak dimasukkan kedalam acuan. Picit sahaja sebelah warna putih dan sebelah lagi warna merah so jadilah 2 warna dalam satu acuan.
  • Saya akan tambah tempoh masa perapan kepada 1 1/2 - 2 jam jika buat lain kali supaya teksturnya lebih gebu lagi. Jika anda buat apam dan dapati bahagian bawah apam separuh keras dan atasnya gebu. Solusi bagi masalah ini adalah panaskan bekas lompang atau bekas lain yg hendak digunakan terlebih dahulu sebelum memasukkan bancuhan apam. Ini sebelum kukusan yg pertama.

14 comments:

hana said...

singgah sini pulak tapau apam traffic light! lagi ngancam ader inti tekelattttt!! tapau doblas ketui!!!

AZLITA AZIZ said...

aduh duh duh duh.... rajin sungguh adik ku sorang ni... siap bubuh cekelat lagi... yg cekelat tu bungkuskan akak 3 ketoi...ye!

Mas said...

mimiey..tadi izah kasi k.mas sikit jer...nak apam snow white mimiey lak..kasi byk2 tau..wakakaka....
semuanya dah mabuk apam..he..he.
kau mcm berjanji lak ngan izah tu yer..

Wanieyra said...

lucu sungguh mimiey...
tergelak sorang2 bila baca...
tak kisahlah kaler maler pun...
yg penting sedap kat mulut

Mimiey.. (^-^) said...

kak hana...
hahhahaha...jauh tol berjalan dari ampang trus ke pasir mas...naik turbo ape...hahahhahaha...
jgn memain tau, trafic light SE tau...payah nk cari cam eden ni hah...hahhahah...
doblas???? bules..bules..sebab dapat banyak leh bagi manyak...dapat skit wa bagi acuan je...kahkahakah

Mimiey.. (^-^) said...

kak azlita aziz...
hehehheheh...mie baru je bli filling coklat, tu yang masukkan dlm apam tuh...lagipun dorang ni suka kalau yg ade cekelat nih...hehhehehe...
3 ketui ehhh??? okeh3...

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
kak izah kasik skit???? ni mesti kes kak izah nk mkn banyak ni...wakakakka
tau dek kak izah ni, mau kena piat pale nih...ampooonnnn kak izah!!!
itula...kitorang berjanji temu lam mimpi semalam...
tu yg dah pakat sehati sejiwa nak tayang hari ni...ngeh3...

Mimiey.. (^-^) said...

kak wanieyra..
hehheheh...kaler maler tu saje jek nk tarik perhatian orang umah ni suh makan...kalau x, depa makan skit je sebab plain je kaler...

mokwonik said...

errr nak interview skit bleh?? mimiey dah kawin belum??...hihi..rajin nyerr!! rase2 mokwo, masa mokwo sebaya mimiey nak pegang senduk pon dok gheti!!!

Nieza said...

Mi, akak yg dok ada snow bertimbun ni pun tak buat2 lagi apam snow ni...haha nk tapau apam mi yg ada cekelat tu la..hehe

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Lorrr apam lagi. Tensen.. tensen (sambi hentak2kan kepala kat key board). Adik kecik u ni memang kreatip le (suka menderhaka) hahahahaha...

Mimiey.. (^-^) said...

mokwonik...
hehhhehe...ni klu iteview dt keje ke...hehhehe...bleh2..kawen...hahhahha...bolum..masih status cik lagik..
ala mokwo, mie pn baru je blaja pegang senduk..klu x, asyik melayang je senduk tu kena baling ngan mak...hehhehehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza..
hehheheh...cpt2 buat kak nieza...baru kena, apam snow makan tgh snow trn renyai2...ehheheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hehheheh...saje, geram nengok org lain buat apam...2 yg buat gak tu..ehhehe....hentak skit2 ehh kak sam,kang xleh nak buat apam ni...heheheheh