Sunday, February 27, 2011

Hedgehog Slice

Ni buat petang semalam... tapi dah terlembik plak...nak potong pun susah...tapi xpela,nak tayang gak sebab sedap sangat!!! kejap je licin...abaikan ye kesememehan kek ni... amek umah Kak Hana... sori, xdan nak celoteh panjang2, ambe manyak bizi malam ni...dan mulai esok, ambe xdapat bersiaran hingga suatu waktu yang xdapat nak dipastikan...bukan sebab merajuk @ ape, tapi ada satu urusan penting yang perlu ambe lakukan...doakan ambe berjaya ye!! silela amek sorang sekeping je kek batik nih...bye bye..

Bahan-bahan:
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin - ambe pun
  • 4 biji telur A
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
Cara-cara:
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan

7 comments:

NurLailatul said...

saya pon baru baut mggu lepas...sedap betul rasanya..macam nk buat lagi..

Nieza said...

wah sedapnya dik mi...akak tapau stgh loyang yer....ekekeke mana nk pi tu?...interview ke?..haha nk jadi kepochi jap...hehe btw good luck yer dik:)

Wanieyra said...

lembik pun tak pe...kita tak kisah, janji sedap

Mas said...

mimiey..nak sikit...
memang sedapp kan kek ni..
kak mas pun suka..

Ayu Safieza said...

Mimiey...nanti duk dlm freezer mesti ok....:) lembik takper...yg penting sedap tuuuu:)

Dda Ly said...

aissshhh meleleh air liur...mesti cuba ni!

meh ke rumah..
~oh student!~
keep in touch ye..♥♥♥

TAYAR PANCIT said...

hai awak :) saye da follow awak :) follo me back @ http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/2011-fia-formula-one-world-championship.html