Friday, March 11, 2011

Rendang Ayam CMG

Huih,berhabuk betul umah ambe nih...bersawang sume bagai....ooopppppsss.......Assalamualaikum!!!!!!  lama kan ambe menghilang????? lama xlama adela dalam dekat nak masuk 2 minggu..ke lebih?????huhuhuhu....bukan sengaja sebenarnye. Last n3 ambe ade ambe gtau yg ambe ada suatu urusan penting. Ingat X???????xingat....sila hempuk pale atas bantal ye..ngeh3....

Ambe sebenarnye ade temuduga mgg lepas dan alhamdulillah,berjaya!! Maka bermulala suatu kehidupan yang baru, dari seorang yang xbekerja pada seorang yang dah berstatus pekerja.... penat wehhhhhh!!!!! selama ni tau ngadap buku je, ngantuk tido...tapi bila dah keje ni, cuba kalau ngantuk time...time tu jugak korang tido...mau kena sekeh pale ngan bos!! hehehhehe.... dan yang lebih menyokong ketiadaan n3 d umah ambe ni adalah...ambe keje kat audit firm...sape2 yang keje audit firm mesti tau camne kebiziannyakan..kan..kan.... nak2 pulak dok menumpang umah makcik,lagila segan nak berkecah kat dapo.. beli je la senang...jadi, umah ni maknenye akan jarangla berupdate. Kalau ade pun n3 baru, yang tu dah berzaman terkurung dalam folder.....demikian dimaklumkan!

Dah cite pasal tu,meh kita cite lak pasal rendang ni. jangan xcaya, ni 1st time tau ambe merendang...alhamdulillah jadi!!! memang kitorang melantak rendang ni sampai malam... memang sangat sedap!! My mum la teringin nak makan rendang, so anaknye ni dengan kepatuhan yang tinggi....chewah....memulakanla proses merendang dengan segala kudrat yang ada.... huh,tetiba tringin nak makan rendang!!! nak buat lagi, tunggu balik kampungla baru best nak pulun habis-habisan.. dah chow dah ni, ade keje sedang menungguku....byee.....ehhhh....resepi dicedok dari umah Che mat ye..

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dikerat sederhana besar, cuci dan toskan
Santan kelapa secukupnya
Air panas, jika perlu
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
1/2 camca besar gula melaka
2 keping asam gelugor
2 camca besar penuh kerisik
2 camce besar cili kisar
1 1/2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna rempah "Baba's")
Garam secukup rasa

bahan kisar:
13 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 biji buah keras
15 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup
5 batang serai, hiris halus

Bahan Tumis:
4 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara-cara:
  1. Rempah kari dan cili kisar, disatukan bersama bahan2 kisar halus, kacau sebati dan ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan bahan kisar + rempah kari dan cili kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak dan garing.
  2. Masukkan ayam, kacau rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan sehingga ayam tenggelam, masukkan garam secukup rasa. Masak dengan api besar hingga mendidih. Perlahankan api dan renih hingga hampir pekat dan mula empuk.
  3. Masukkan kerisik, daun limua purut, asam gelugor dan gula melaka, kacau rata. Jika ayam masih keras, boleh tambah air panas. Kacau dan terus memasak hingga kering dan ayam lembut.
  4. Bila rendang kelihatan pekat dan kering, masukkan hirisan daun kunyit, kacau rata. Biar masak sekejap, rasa dan jika perlu tambah garam. Boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai. Pastikan rendang anda betul2 sejuk sebelum menutupnya

10 comments:

izahdaut said...

tahniah da dpt kiji..firm besau ler tu kalu bz...hihi..mmg best rendang ni nmpknya

Mimiey.. (^-^) said...

kak izahdaut...
hahahahhaha...tq2...xdelau besau sgt,besarle dari kecik...errrkk...paham x...ayat pn dh berterabur..

YANA SHAIFUL said...

salam kenal..dah lama intai blog nii..nice blog and best rendang.. nak merendang gak lah phni..:-)

eddy syrol said...

tahniah sudah bekerja :) hidup baru, dunia baru

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Alhamdulillah rezeki dah sampai. Keje elok2 ye. Tak pe nanti kalau dapur ni bersawang nanti akak tolong lap2 kan yer. Jgn risau. Sebulan 500 hinggit je.

Mimiey.. (^-^) said...

yana shaiful...
hehehhe...tq ye sbb sudi intai blog ni...jemputla try resepi ni...
sedap tau!

Mas said...

tahniah mimiey dah dapat keje....
patut la senyapp jer..he..he..
rendang tu...perhhhh..sedapp tu..

Nieza said...

salam rindu dik mi...tahniah dah dapat keje tu...keje elok2 nanti dapat gaji pertama tu jgn lupa belanja akak yer...hehe sedap lak nengok rendang ni tapau ler skit lama tak tapau kat dapur mi ni..hehe

Ayu Safieza said...

Alhamdulillah...adik kita dah dpt keje yer....moga Allah swt mudahkan yg seterusnya....haaaaaaaaaaa.....dah adak dah ni...kak ayu terlewat for this rendang CMG...huk3!!!

Deliah's Deli said...

tahniah..dpt keje dah adindaku ini,alhamdulillah :) keje baik2 ya :)