Saturday, February 19, 2011

Nasi Goreng Cina Kampung

Bila tengok-tengok balik, cam xberseri lak nasi ni sebab xde kaler2 yang mampu membangkitkan keriangan...  rupanya xde vege yang kaler ijau..tu yang nampak agak kurang bermaya tu...bukan terlupa nak masuk, tapi malas kurang rajin nak potong sawi tu... hehehheheh... xpela, yg penting makannya sodap!! Ni menu lunch semalam... buat pun sikit je sebab ni kira alas perut la b4 we all g umah makcik ambe g melantak kat sana.. ada majlis cukur jambul lepas semayang jumaat, so kitorang bedal nasi goreng ni dulu dalam kul 12 lbih camtu...

Oleh sebab ade yang nak makan nasi goreng cina, ade yang nak makan nasi goreng kampung...ambe mintak pakcik google cari resepi yang gabungkan kedua2nya...ehhhh...ada rupanya... sedap lak tu!! cuma ikan bilis tinggal secoit je..kalau letak banyak, lagi sedap rasanya...ambe letak cili api banyak2 kasi kawww...pastu, mulala sume menonong je cari air...hahahhaha...ini idea Kak Hardlena MyR....sape yang nak kelainan dalam nasi goreng,lehla try resepi ni...

Bahan-bahan:

Bahan A: 3 cawan nasi
                    2 biji telur (dipukul)
                    2 ulas bawang merah (dihiris)
                    1 genggam ikan bilis kecil

Bahan B: 3 ulas bawang merah (dihiris)
               2 ulas bawang putih (dihiris)
               1 biji lada merah/5 biji cilipadi (ikut kepedasan yang disukai)
               2 ketul isi ayam (size potong 12 ambil 2 ketul)
               3 sudu sos tiram
               1/2 kiub pati ayam
               2 sudu minyak
               2 sudu mentega
               Garam
               Sayur campur (ikut suka) - ambe letak kubis ngan carrot

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah hingga naik bau kemudian masukkan telur dan ikan bilis. Kacau-kacau supaya telur hancur. Goreng hingga ramuan sebati dan pastikan telur dan ikan bilis kering lebih kurang 5-10 minit.
  2. Tutup api kemudian masukkan telur tadi ke dalam nasi putih. Masukkan sedikit garam dan gaul sebati. Ketepikan.
  3. Dalam kuali yang sama tadi cairkan mentega dan tumis bawang merah, bawang putih dan lada merah hingga naik bau dan masak.
  4. Masukkan isi ayam dan biarkan sehingga masak.
  5. Masukkan nasi yang dicampur dengan telur tadi dan kacau sebati. Kemudian masukkan sayur campur dan kacau.
  6. Masukkan sos tiram, pati ayam dan garam. Kacau hingga sebati dan boleh dihidangkan. Tabur dengan daun sup dan bawang goreng untuk hiasan.


12 comments:

Mas said...

anto sini sikit nasi goreng tu.....
k. mas nak gak..he..he..

Cendana Kasih said...

kiranya ni cina dok kampung lah yer..bukan cina dok bando :) hehehe

Nieza said...

amboi mi gi melantak tak ajak akak pun yer...bestnyer..hehe tgk nasi goreng ni pagi2 ni terasa lapar la pula...nk minta sure dh abis ni...nk blkla...hehe

izahdaut said...

mie..bior betik ada gak nasi cam ni ek..bagosss bagosss..
eh mie..hindustan sapa balakon?rani mukrejee ek..jom jom..layan sesama ek.akak nyer hubby tak de ari ni.leh la layan industan emo emo gitu..kikiki

pakDo said...

wey, buat nasi goreng USA plok..lamo doh xmake..:(
btw, nok buat nasi kerabu esok..xtahu la jadi ko dok, tunggu hasilnya..haha

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Pas ni boleh le try nasi goreng 1 malaysia plak yea. (Ada ke???)

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
ok boleh je...nak pedas ke xtra pedas...hehehehhe

Mimiey.. (^-^) said...

cendana kasih...
hahhahah....lebih kurang gitula kak noor

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
hehheeh...time melanak jgn cakapla, memang xingat sape pn...ingat nasik je...
ala,janganla majuk...meh mie gorengkan jap meh....alalalala bucuk!

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah...
betik xmangga..memang ade nasi nih, dh telan dhpun...siap masok indah water lagik...hahahhaha
a'a rani...ingat nak g layan ngan kak izah...alih2 rani yang layan mie zzzzzzz....hehhehehhehhe

Mimiey.. (^-^) said...

pakDo...
hok USA tu payohla skit mugo daging jare benar ado umah ni...tengokla dulu...
buat sedakla wei nasik kerabu tuh,leh tra sepingge...hahhahahha

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
insyaallah kalau ade...lehla try...hehhehhe