Sunday, February 20, 2011

Tart Telur Kak Zlinda

Abaikan kualiti gambo... blur sangat, pencahayaan hampehhh...seb baik nampak gak rupe tat telur tuh...kang nampak cam telur goreng sape nak jawab tuh...hehehehhe...dah lama xbuat tat telur...seyes sangat lama...rasanya last buat 2 3 tahun lepas...kalau nak makan, selalunya beli yang dah siap je...senang dan cepat. malas sebenarnya... ntah angin ape, tetiba terkeluar nak buat tat telo nih...my dad lak sokong dengan penuh semangat sebab die dh lama xmakn tat homemade punya...hehehheh...

Bentuk xberapa nak tat la sebab ambe xde acuan tat yang besi tu..ade yang alum foil je...tu pun puas bentukkan agar nampak cam bentuk tat yang sebenar... jadila daripada xnampak bentuk langsung kan...tapi sedap tau...cuma agak manis...lenkali kena kurangkan sikit manisnya...ni amek dari Kak Zlinda Mz MyR...

Bahan utk crust :
  •  2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
  • 2 biji telur

Bahan utk filling :
  •  1 cawan susu cair
  •  4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence


Cara-cara:

  1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
  4. Cara utk buat filling : Pukul gula dan telur.
  5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  7. Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!

9 comments:

Ayu Safieza said...

Mimiey.....arghhh..peberet kak ayu nih......mmm sedaaap tu....ada lagi ke tuk kak ni?

Mas said...

mimiey, resepi tart telur ni dah berkurun dalam list...
tak buat2 pun...bila la nak sampai seru ni...
ngendeng tart telur mimiey la...

Ctnaemah said...

mimiey..hembuskan angin Rajin kat akak..kebelakangan ni malas bebeno akak ni..hahhah

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Suka le ngan mimiey ni. Semangat tu membara sungguh.

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu safieza..
hehehhe...sabo...sabo kak ayu...betenang... kita konsi peberet yg sama la...
malangnya dah habis hari tu gak kak ayu...memang xtinggal pun

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
mie pn dh berkurin...ehhh xdela kurun sangat...jaman masihi la..hikhikhik...
ni mie seru ni...kak mas,buatla tat telo!! buatla kak mas!!!!
hehheheheh...nak ngendeng camne, sume dh selamat masok peyot...

Mimiey.. (^-^) said...

kak ctnaemah...
fuhhhh...fuhhhhh...fuhhhhh...hah, mie dh hembus dah...
cepat2 kak ct g dapo,g godek pape yg boleh menambahkan kilo...hehehheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hehehheh....mie pun suka kak sam,rajin buat hw..

Amy Syaquena said...

wah sedapnya.amy suka nie..

p/s: jemput join contest sinar raudah

http://sinarraudah.blogspot.com/2011/03/contest-resepi-pilihan-sinar-raudah.html