Saturday, February 12, 2011

Moi @ Bubur

Ni lama punya menu... Alkisahnya d suatu petang yang damai, indah lagi permai dengan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa melayu, adik ambe terbekenan nengokkan Kak Hana buat bubur @ moi ni...kebetulan die pun xmakan nasik lagi, so dengan tahap kerajinan yang tinggi, die g amek kertas dan pen dan terusla menyalin resepi ini dengan penuh khusyuk dan tawaduknye...hahahhahah... pastu g selongkar pe yg ade dalam esbok dan hasilnya????? inila die...100% air tangan adik ambe..me n my mum memang xkacau langsung mase die tengah berusaha memasak moi nih... bila kitorang try rasa...hmmmmm...sedap...

Bahan-bahan:
  • 1 cawan beras
  • 4-5 cawan air
  • 1/2 keping dada ayam - potong dadu kecil
  • 1/2 kiub pati ayam @ 1sk serbuk pati ayam
  • 1 inci halia di ketuk@ hiris nipis
  • carrot - potong dadu kecil
  • lada sulah @ blackpepper
  • sedikit garam
  • Bahan sampingan (ikut pilihan): bawang goreng, daun sup@daun bawang, sambal getuk @ sambal gesek @ sambal crispy delimas, ikan bilis goreng, kacang goreng, halia goreng, daging ayam rebus hiris, kangkung goreng, telur dadar nipis etc.
Cara-cara:
  1. Cuci beras dan masukkan semua bahan kecuali garam dan lada sulah@blackpepper. Masak hingga nasi menjadi bubur. Perasakan dengan garam secukup rasa dan juga serbuk lada sulah@blackpepper. Matikan api.
  2. Cedokkan ke dalam mangkuk dan taburkan dengan daun sup@daun bawang dan juga bawang goreng. Jika suka boleh tambahkan aksesori lain.

12 comments:

Deliah's Deli said...

mie..sambal gesek tu yg sodap..pas mkn, mcm dgr org dok gesek violin..trus zzzzzzzzzzzzz :))))

Nora said...

hmmm... sedaplahhh... lapar plak rasa perut ni...

Mr. Mama said...

salam mimiey...
sedap tu...
kena tabur bawang goreng sikit baru ummpp.

Mas said...

amboiii..bercerita mcm mimiey yg masak....
wakakaka...lawak la mimiey ni...
tapi kan mimiey..moi tetap nampak menggoda,
sedapp tu makan ngan sambal gesek....

Kak Sam said...

Memang best ini menu. Hari tu akak buat ngan sambal getuk dia sekali memang naler.

Tamito said...

eh eh! cik mimiey kite ade adik yg pandai masak rupenya. adik yg mane tu?bertuah badan dapat adik yg rajin lagi pandai masak bubur sedap mcm bubur ayam McD. :)

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah...
hahahahah....yang xtahan, tengah dok gesek..xdan habis lagik dah zzzzzzz....hahhahahah

Mimiey.. (^-^) said...

nora...
hehheheh...moi ni mmg sedap...tryla buat..

Mimiey.. (^-^) said...

mr.mama..
2la, adik lupa nak letak mase nk snap gambo ni...
tapi time mkn memang letak bnyk2...hehheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hahhahahha...saje buat suspen kengkonon sendirik yg buat...
padahal air tangan adik..
adikla la ni hiasan sume bagai..
mie tukang amek gambo ye...
tapi mmg sedap moi ni, kitorang makan ngan smbl kicap je...hehheheh

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hahhahaha...makan maunye xhengat donia nih...hehheheheeh

Mimiey.. (^-^) said...

tamito...
hehehheheh...masak pe yang die nak makan bolehla...
tapi nak masak yg quite heavy mak pantaula...