Sunday, February 20, 2011

Ayam Kashmir

Petang-petang camni jom g jenjalan Kashmir jap...cuci-cuci mata sambil verangan dapat makan ayam masakan orang Kashmir...muekekek.... veranganla ambe nak g Kashmir...usahkan kashmir, umah jiran sebelah blakang dapo ambe pn xg tanya khabar lagi...hehehheheh....nak jemput korang lunch ngan lauk ni pun dh xsesuai rasenya..dah petang dah pun...so, sesape tringin rase d tekak nak buat ayam ni bolehla buat tok diner malam ni..ye x... sedap tau...cam biase, naik lif sendirik tekanla kan...ni cam biase, skodeng umah Kak Dayang dah lama...dok bertangguh je nak buat..pastu nampak umah Kak Mas...nampak gaya dh xleh tangguh dah...maka inilah kejadiannya...Kak dayang, halal ye mie cnp sini...

Bahan-bahan :
  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
bahan A :
  • 6 biji bawang merah (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari
bahan B :
  • 3 sb puri tomato - ambe ganti ngan sos tomato
  • 1 sb serbuk cili
  • 2 sb rempah beriyani
  • 2 sb rempah kari daging
  • 4 biji tomato (dipotong kecil)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  4. Hidangkan setelah masak.

11 comments:

Mas said...

aarrhh..dah buat pun...macam mana mimiey..sedappkan....
dah abiss ke...

Ayu Safieza said...

adeeeh, adik mimiey kite menggguda lagi arr........:)

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Hari tu mas pergi kashmir. hari ni mimiey plak. Aku bila yea???? cam best. Tapi malas. Hehehehe

HomeKreation said...

Salam Mimiey cayang. Ni kalau pekena dgn roti canai ke roti naan ka kan best noh. Kalau tadak jugak, nasi beriani ka nasi putih ka pun ok.

Nieza said...

perghhhh sedapnya akak dh masuk list ntah bila nk buat ni...haha dik tart telur pun sedap gak tu ada lagi tak lapar lak mlm2 singgah sini..hehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehehhehe...tu, xtahan tengok kak mas tayang....
dh habis dh pn...huhuhuhhu

Mimiey.. (^-^) said...

kak ayu safieza...
hehehhehe...kak ayu tirguda lagik..

Mimiey.. (^-^) said...

kak sam...
hehhehe...bila turn kak sam nih???cepat2 kak sam g kashmir...rugi xg..hehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

homekreation..
2la...ingat nak gak try cicah ngan roti2 tersebut tapi xde stok plak...
nanti buat lenkali, mie nak makan ngan reroti plak..
ni mie bantai makan ngan nasi putih pun dah laju je tangan menambah...hehehhehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak nieza...
cpt kak nieza buat...xnyesal punya...
tat telo tu memang tarak simpanan la, sume dh tersimpan dlm perot memasing..hehehhe

Yatie said...

Assalam Mimiey,
Menyelerakan sungguh ayam kashmir ni...masuk listlah....ganti dngn daging pun sodapkan....