Tuesday, December 28, 2010

Nasi Impit & Kuah Kacang Kak Rinnchan

Bila pikir-pikir balik, senang gak kan letak nama pemilik resepi yang kita amek supaya nanti senang nak rujuk. Contohnya cam kuah kacang ni,asalnya dari bonda Kak Rinnchan... So,lenkali kalau nak buat kuah kacang style Kak Rinn,senang type je..dah kuar. Kuah kacang ni ambe buat tengah hari tadi sebab lauk lunch my mum yang masak. ikan singgang,mana boleh lawan my mum punya..ambe buat xpernah jadi cam my mum walaupun dah ikut 100% ori... So,lauk yang tu memang ambe surrender...Okla tu,my mum buat lauk ambe buat ni.. Tapi dah ku derhakakan resepi ni sesuka hati di bawah seliaan chef besar..Derhaka mantap punya,habihla kena hambat dengan kak Rinn..hehhehe... resepi asal boleh refer Kak Rinnchan punya ye...


Olahan: Alkisahku....


Bahan-bahannya:


400 gm kacang tanah-goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar separuh halus dan separuh kasar


Bahan kisar:
9 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
15 tangkai cili kering,direndam
segenggam udang kering -rendam dulu 10 minit
3 batang serai
Sedikit belacan - optional


3oo gm daging - dipotong kecil2
1 1/2 keping nisan/gula melaka
2 batang serai - diketuk
3 sb gula
3/4 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
3 cawan air @ ikut kepekatan kuah yg dikehendaki
1 sk serbuk jintan manis
1 sk serbuk jintan putih
Garam


Cara-cara:

  1. Tumiskan semua bahan kisar hingga naik minyak dan hampir masak. Masukkan daging dan kacau sebati,biarkan selama 5-6 minit.
  2. Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
  3. Masukkan air asam jawa, gula melaka/nisan, serai yang telah diketuk, serbuk jintan manis dan jintan putih. Biarkan seketika hingga kuah mendidih.
  4. Masukkan santan,kacang yang telah dikisar dan biarkan hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. Kecilkan api dan biarkan kuah kacang mendidih selama 30 minit.
  5. Siap dan boleh dihidangkan dengan nasi impit @ dicicah dengan roti. sedap!!

3 comments:

Mas said...

perhh...budak kecik masak kuah kacang lak...rajinnn anak dara ni..he..he..jngn lupa anto subang sikitt....

pakDo said...

kak blaja buat sate plok, kuoh kace reti doh tu...nyum2~ reti buat nasi dage ngan nasi kerabu bleh mikir nok nikoh doh la..hahaha

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hhehhehe...dh lama xmakan kuah kacang. nampak ade lagi kcg tanah dlm bekas, tu yang buat...

pakDo..
ahhahaah...satay ma la hok panda,kak panda make jah..hahhaha,hok tu xreti lagi