Sunday, December 12, 2010

Sambal Paru


Paru ni buat beberapa hari yang lalu. Kebetulan ada sikit lagi paru lebihan korban hari tu, so ambe buatla sambal paru ni lepas tengok Chik Mimi tayang sambal paru kat umahnya hari tu. Ambe memang sangat suka makan sambal paru ni. Kalau dapat, xde lauk lain pun xkesah dah.. memang layan sungguh makan paru ni. Masakla ape pun, sume ku rembat,wakakkaka... Ambe punya sambal terover banyakla pulak, tapi xpela yang penting licin...


Bahan-bahan:


Paru - direbus kemudian digoreng garing
Sambal
Cili blend
BawangMerah / Bawang Besar*
Sedikit belacan *
Air Asam jawa
Sedikit gula merah
Garam secukup rasa
Minyak ~untuk menumis
*Blend bersama


Cara-cara:


Tumis bawang besar@bawang merah yang telah diblend bersama sedikit belacan sehingga garing,masukkan cili blend tumis lagi sehingga betul2 masak cilinya,bila dah masak masukkan garam gula merah dah air asam ,masak lagi sehingga agak2 kering ,kemudian masukkan paru dan kentang,kacau sebati,boleh jugak dimasukkan bawang besar yang dipotong bulat

5 comments:

LinRosLy said...

Salam...Sedap Salbal Paru Ni...

Mas said...

k.mas suka paru...sedappnya...nak sepinggan...

Mimiey.. (^-^) said...

linRosly..
mmg sedap...

kak mas..
kita sama lagi...give me 10 skit...sepinggan kongsi 2 leh,hehhehe...

A~ said...

sodaaap!!!! cuma i belum pandai masak paru lagi :) nanti boleh praktis kan :)

Mimiey.. (^-^) said...

A~..
sgt sedap!!! I pn ni 1st time try buat sendirik..slalu mkn kat kedai jek,hikhikhik... xpn,my mum buat goreng je... xpe,nnt ade masa u try buat eh... insyaallah jadi...