Sunday, December 19, 2010

Tofu Telor Masak Sambal Pedas Tomato

Antara menu makanan tengah hari ni selain gulai ikan aya.. Gulai tu kedai made je bukan homemade.. Semalam masa tengah pusing2 kat kawasan tauhu, nampak tofu telor yang dipack 3 paket dalam 1 bungkus besar. Sambarla sebungkus sebab terlintas nak buat yang macam Kak Ummi buat beberapa hari lepas...


Ambe memang suka tofu telur ni tapi kat umah ni jarang-jarang beli sebab penghuni yang lain kurang gemarr benda nih. so kalau buatpun memang ambe sorang jelah yang tukang menghabiskannya. Belajar makan tofu telur ni masa memula masuk uitm,sebelum tu memang xpernah kena deria rasa ambe ni. Masa memula tengok romate makan tofu ni, pelik pun ada.. kembang semacam pun ye jugak. Yela, lembik semacam je bentuk dan ropenya.. Tapi bila dah stat makan, sedap rupanya!! Sejak tu, pantang nampak kat kedai makan memang yang tu ku sambar.. 


Tapi ambe skip tang nenas tu sebab nenas tarak kat umah ni.. Korang layan ye gambo tu, ambe nak g mengadap lunch jap.. jom makan!!!


Bahan-bahan:-
  • 3 paket tofu telor (telor jepun)
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 1 labu bawang besar - didadu halus
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 biji tomato (saiz sedang) - dikisar dengan 1/4 cawan air
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1/4 biji nenas - dihiris kecil-kecil - ambe xletak,xde stok
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji tomato - dipotong baji 6 bhg.
  • minyak masak
Cara Memasak:-
  1. Potong tofu kepada 1 inci tebal. Panaskan 1/3 cawan minyak dalam non-stick pan dan goreng hingga berkulit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
  2. Buangkan sedikit minyak, dan tinggalkan lebih kurang 3 - 4 sudu besar minyak tersebut dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan.
  3. Masukkan cili kering kisar, masak dengan api sederhana hingga pecah minyak.
  4. Masukkan tomato kisar dan kacau-kacau sebentar.
  5. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan nenas dan biarkan lembut sedikit.
  7. Masukkan potongan tomato dan tofu, kacau balik perlahan-lahan biar mesra sekejap sahaja.
  8. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

3 comments:

Adinda Amy Sensei said...

best...

Chik Mimi said...

Assalam miey jom tuko jom ni akak bawak 5 ketoi cukup ke tak ni ?

Mimiey.. (^-^) said...

adinda amy sensei..
hehhehhe...tq

chik mimi...
jom3...mie dh redy dgn sudu garpu ni nak makan...air oren dh siap sebalang..jom chik mi,kita ngapppppp!!!!