Tuesday, December 14, 2010

Cucur Nasi Ikan Bilis

Semalam saja je masak nasi lebih sebab dah cadang pagi ni nak buat cucur nasi. Cam biasela, dah lama dah copy n save tapi xterbuat je lagi. Memang sangat sebab sebab lembut je, tapi ku pandai3 g tambah baking powder sikit.. so dalam dia ada macam rongga-rongga yang luas yang menyebabkan cucur ni lagila rangup dan gebusss. Memang sekejap je licin.. Cicah dengan cili sos je.. Ni amek umah Kak Izah, dah berjalan ke sana ke mari dah cucur ni.. las skali singgah Pasir mas,hehheeh... Kak Izah, mie cnp sini ye...


Sumber asal: Kak yatie
Yg Dah Try: Kak Jun, Abg Mat, Kak dayang

Bahan-Bahan:

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara:
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. 

6 comments:

hana said...

mekkkk sesungguhnyer mata aku dah nk terpejam nih! Tp nmpk ko punyer cicur aku segor balik sbb ttba perot aku lapoooooooo arghhhh tidak tidakkk udah malammmm huhu

Yatie said...

Salam Mimiey,
waduh sedapnya tngk cucur nasi ikan bilis mimiey ni...petang2 ni mmng laporlah...takmo mkn nasi, nak mkn cucur...mintak sepiring,ada lagi tak...piring kosong takmo yeeee.....

THE LEKAT LEKIT STORY said...

1st tahu cucur nasi ni...

Mas said...

sedappnya cucur nasi..nak sikitt..

Mimiey.. (^-^) said...

kak hana...
hahhahah... pe nih, asyk nak pejam je mate tuh!!! masuk dapo buat cucur ni cepat...nnt leh lawan sape makan paling banyak,wakkakakkaka...pas makan tido..nekmat...nekmat...

kak yatie..
hehehheh...ala kak yatie ni, mcm tau2 je mie nak hulur piring yg dh kosong.. cucur ni xdan masuk tengah hari dh licin,petang tadi makan apam...heheheh..cucur kak yatie lagi cute, mie punya cucur banyak lemak yg longgar,kihkihkih...

Mimiey.. (^-^) said...

the lekat lekit story...
sy pn 1st time makan..sedap tau...lembut je

kak mas..
kak mas lambatla, dh licin pn org umah ni lantak... cepat2 kak mas g masak nasi then buat cucur ni...