Sunday, December 26, 2010

Mee Hailam

Mee hailam ni buat tok makan petang tadi. Petang xpetang sangatla,dalam kul 4.00 lebih camtu. Kitorang pagi dah breakfast dengan nasi siap dengan lauk pauk bagai, so malas nak makan nasi tengah hari tadi. My mum cadangkan buat mee hailam sebab mee ada lagi sebungkus lebihan buat mee sup 2 hari lepas. Sempat tinjau umah Kak Hanieliza sebab Kak hanieliza xguna cili kisar..>>stok cili kisar habis. tapi ambe olah sikit resepinya...yang asal boleh tengok Kak Hanieliza punya ye..


Olahan: mimiey..


Bahan-Bahan:

Sepeket mee kuning - goreng sekejap dengan 3 sb kicap pekat
isi ayam [hiris nipis]
Beberapa ekor udang
Sawi hijau - ikut suka banyak mana
Kobis

1/3 batang lobak merah
1 biji cili merah [mayang]
3 sb lada hitam
3 sb kicap pekat

5 sb kicap manis
3 sudu besar minyak
1 1/2 cawan air

sedikit serbuk lada sulah
5 ulas bawang putih - cincang kasar

2 sk tepung jagung - larutkan dengan 1/4 cawan air
Sebiji tomato -belah 6
Garam

Cara-cara:


1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila ayam sudah masak, masukkan udang. Kacau rata.
4. Masukkan lobak merah dan biarkan sekejap.

5. Kemudian masukkan sos lada hitam, kicap pekat, kicap manis dan serbuk lada sulah. Biarkan mendidih.
6. Masukkan semua sayuran dan tambah sedikit air ikut kauntiti kuah yang dikehendaki. Masukkan tepung jagung,kacau sebentar dan tutupkan api.
&. Ambil sedikit mee yang digoreng tadi dan letakkan di dalam pinggan, curahkan kuah hailam ke atas mee dan siap utk dihidangkan..

6 comments:

Noorma Ismail said...

aduh...lapar ni..meh sikit bleh??

Yatie said...

Salam Mimiey,
Akak mmng suka mee hailam ni....nak semangkok....mangkok besar tau....tamaklah pulok....nmpk menyelerakan mee tu...

Mas said...

mimiey..k.mas datang bw kuih kaswi......jngn lupa balas, mee hailam 1 pinggan besarrrr....sedapp betoi tengok mee mimiey tu....dah boleh kawin ni...he..he..

Mimiey.. (^-^) said...

kak noorma..
boleh kak noorma..mehla anto pinggan kosong mie isi..

kak yatie...
sedapkan mee hailam ni kak yatie,sennag lak tu nak buat...boleh, size bape tuh mangkuknye???hehehhe....

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
ok kak mas,mie dh telan separuh kuih kaswi tu...sedap!!! balasannya...lusa sampai...bab kawen no komen ye,hahahhaha

Ayu said...

salam mimiey,
rasa dah dekat dah mee hailam ni kat tekak akak tengok gamabr mee hailam miey, kecurlah bebenor, pagi2 ni..laparnya..kalau dapat makan ni memnag cukup baik ni..hehe