Wednesday, December 22, 2010

Eggless Chocolate Cake

 Rupa kek lepas siap dimekap dengan ganache...( gambo xlawa, sebab xperasan setting camera habis lintang pukang dek adik bongsuku...)


 Buat semalam dan semalam jugak habisnya...licin tinggal pinggan je.. 2pn asyik dok menjilat ganache yang melimpah2 dari kek...saje je letak ganache lebih sebab kalau buat kek coklat, mestisume dok berebut nak jilat ganache tu...Lama tul simpan resepi ni sebab xde stok yogurt. Xjumpa yang plain, asyik jumpa yang perisa je. Dah jumpa lehla buat...ni amek umah AlongRoz ye... kat bawah dasar kek ni ambe letak biskut marie yang kebetulan tinggal sepeket je dalam tin. Sedap jugak rasanya... rasa coklat ada, rasa biskut marie pun ada...


Jemput makan....bismillah...ngap

* kes malas nak translate...

(Makes 8" sq)
INGREDIENTS:

60ml Warm Milk

50g Milk Powder
1 tbs Nescafe / Instant Coffee
1/2 cup Oil
100g Sugar
1 tsp Vanilla Essence
1 cup Yoghurt (HomeKreation: I've added this) 
125g Plain Flour*
80g Cocoa Powder*
1 tsp Baking Powder*
1/2 tsp Baking Soda
1 pinch Salt* (* mixed)


METHOD:


1. Mix warm milk, milk powder & Nescafe.
Add in oil, sugar & vanilla essence.
Add in yoghurt & stir well.
Add in flour mixture until combined.



2. Bake for 30-35 min (I've reduced it instead of 40 min).



CHOCOLATE GANACHE

Source: MyRecipe Facebook (forgot to copy the contributor's name, thanks to the owner) 
50g Cocoa Powder
60g Butter
1 cup Condensed Milk
- Mix & double boil until smooth.




Bahagian dasar yang ada biskut marie...

9 comments:

Mas said...

ha...ha..kretif betul budak ni...tak pe mimiey..janji sedapppp...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

aduhai..masuk blog ni je confirm lapar

pakDo said...

woi sapa hati! ):

yana said...

aduh..sdapnya..tngok pic je dh lpar ni..><

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehehehh...tetiba nak jadi kretip kejap...mmg sedap kak mas..

the lekat lekit story..
heheheheh...yeke???cepat2 try resepi yg ada kat sini..

Mimiey.. (^-^) said...

pakDo..
hahhahahah....buat la wei...sene jah nak buatnyo...

yana...
hehehheh....

izahdaut said...

mieeeee... sedap nampak kek tu... nak try jugak resepi yg ini.tunggu minggu depan la pulak..hehe

BlueberrY CheesE said...

wahhh macam moisttt sangat! suke2!! ^^

Mimiey.. (^-^) said...

kak izah...
hahhahaha.... list tok mgg depan je. kang termimpi2 karang, sape susah...kak izah jgk!! nak kena bgn godek kek tuh...

blueberry cheese....
hehheheh...nnt awk tryla buat,mst puas hati...