Monday, December 20, 2010

Ayam Goreng Oat


Ini menu lunch tadi sebab dah sangat terguda tengok sume orang dok tayang oats memasing. Since xramai penghuni umah ni yang SUKA makan oats yang sangat berkhasiat itu, ni salah satu cara nak bagi sesape yang xsuka makan oats supaya mampu menelan oats dengan jayanya,hikhikhik..... resepi ni dah melompat dari satu umah ke satu umah, dari satu negeri ke negara, dari kuali mahal sampaila kuali cap ayam...(ambe la tuh!!)... Syok giler makan ayam ni sambil cicah cili sos, memang lepas ni lakula oats yang bersusun kat dalam almari tuh...


Ini amek umah Kak Hana di mana beliau dah mencedoknya dari umah Kak Madihaa.. Kak Nur pun dah try..tapi ambe berpaling tadah skit sebab ambe combine cara Kak Hana dengan cara Kak Madihaa, tapi still sedap.... resepi asal oleh Kak Siti Mariam..


* ini ambe dah olah ye.... versi asal leh klik kat Kak Hana dan Kak Madihaa...


Bahan-bahan
  • 6-8 ketul drumstick @ bhgn lain
  • 2 sb serbuk kari*
  • 2 sb rempah sup*
  • 2 sk serbuk lada hitam*
  • garam*
  • 2 sudu besar tepung beras@ tepung gandum @ tepung jagung*
  • 1 biji telur
  • 2 sb breadcrumbs*
  • 1 sb air*
  • Oat secukupnya
Cara-cara:



  1. Gaul ayam dengan semua bahan bertanda * dan perap selama 1-2 jam.
  2. Setelah diperap, masukkan telur dan gaulkan dengan ayam sehingga rata.
  3. Ayam tadi ke golekkan ke dalam oat dan goreng hingga garing dan masak.
  4. Angkat dan toskan. Sedap dimakan ketika masih panas.

2 comments:

L.E.N.S.A-N.A.N.I said...

herm, mcm sedap.. pehni blh cuba la sbb ank2 pn mmg suka mkn ayam goreng.. tq yer sbb share info ni.. =)

Mimiey.. (^-^) said...

L.E.N.S.A.N.A.N.I...
heheheheh...insyaallah sedap..nanti akak try la,mst anak2 akak suke sebab krup krap krup krap je masa makan...