Sunday, December 26, 2010

Apam Tepung Beras

Hajat d hati nak buat layer by layer tanpa perlu kukus satu-satu tapi bila dah masak, inilah hasilnya. Sume kaler bercampur.. Dah macam ape dah tapi makan tetap sedap. Habis dalam sekali hadap je. sempat jugak edar sikit umah sepupu kat depan tuh..Memang puas hati makan walau kena tunggu lama before kukus tu.. Warna putih nampak sikit je tapi jadila dari xnampak langsung kan. Buat tok makan petang semalam...


Kat bawah ni ambe close-up kan lobang2 dia. Dah macam lobang kek gula hangus dah ku tengok...hehehehehe... Ni amek umah Chik Mimi ye. Semalam Kak Izah pun dah tayang..


sumber asal: Kak watie
Yg dah Try: Kak HaSue, Kak Love, Kak Ros

Bahan-bahan:
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno

Cara-cara:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).

2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

5 comments:

Mas said...

mimiey....cantik warna apam tu......ada lagi ke, anto subang sikitt..he..he..

HomeKreation said...

Salam Miiey cayang. Wah, cantik ler apam tu, warna-warni & berongga gitu. ALong malas nk buat apam sll fail. Hanto ler sikit adiah anniverari kat kita...hehe.

Deliah's Deli said...

salam mimiey...suker kuih ni...agak2 bila nk buat eyh..sbb skrg ni mmg malas tahap tertinggi :))

p/s dah balik bercuti tp masih blm start main masak2..pg bercuti penat packing balik dr bercuti pun letih unpacking brg..:))

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehehhe...dh bercampur aduk dh sume kaler apam tu kak mas...anto subang next post ye,hehehhe...

along..
along!!!hahahhha...warna xjadila along,sume bercampur... mie pn xler jadi sgt tapi blhla...dh anta dh,nnt cek bwh tudung saji ye..

Mimiey.. (^-^) said...

kak deliah...
hehehehe..kak del dh blk dr holiday ye..bestnye..kena buat skang kak del,rugi xbuat.. xpe kak del,take ur time b4 cari mood nak masuk dapo...