Saturday, December 25, 2010

Cheesy Chickenroni



Ada sesiapa yang teringin????? makaroni bakar yang masih panas-panas, dipotong dan dikeluarkan dari bekas, dicurahkan sedikit cili sos dan mayonis..dan disupa ke mulut....nyum...nyummm...amacam???? Dah ada yang meleleh air l**r??? dah ada yang terbayang2 keenakkannya??? cepat-cepat g dapo, godek menda ni utk minum petang nanti..sempat lagi ni...hehehhehe....mesti ada yang rase nak lepuk je kepalaku sebab mengada-ngada g tayang makaroni bakar ni time cenggini kan....hahahahah....


Ni n3 xtertunggak la, so memang confem xleh mintak.. Ambe sendiri pun leh bayang je rasa dia, nak buat....xbleh!!!xbleh!!!! ada projek lain sedang menantiku...A;kisahnya nak habiskan stok makaroni yang dok tergolek dalam almari dah berkurun, bukannya banyak mana pun..xsampai 200 gm pun..so, ambe cari resepi paling senang sebab kalau cari yang susah confem vitamin M pun toink..toink...muncul...cari punya cari, godek punya godek..jumpa dalam dapo Kak wan yang popular dengan pelbagai resepi yang itew...pe lagi,jalankan misi selamatkan perot orang2 yang kelaparan sementara nak 
lunch walaupun pagi tu dah baham segala macam roti dan air,wakakkakak....


Bahan-bahan:

250gm macaroni di rebus dan toskan
Lobak merah di parut kasar
100gm daging ayam di hiris nipis
1 Tbsp minyak zaitun
2 ulas bawang putih - di cincang
1 ulas bawang merah - di mayang

Setangkai daun bawang dan daun sup di cincang
150gm parutan keju cheddar - ambe guna keju slices je

Bahan B:


4 biji telur
1/2 tin susu sejat
Garam dan lada sulah secukupnya
(Kesemua bahan di satukan dan kacau dengan garpu) 

Cara-cara:


1.  Panaskan kuali, tumis bawang putih dan bawang merah hingga perang, masukkan daging ayam dan parutan lobak merah.  Setelah masak ketepikan.
2.  Ambil mangkuk tahan panas, leserkan dengan minyak zaitun.  Masukkan separuh makaroni dan tekan padat ke dasar mangkuk.  Tabur di atasnya dengan daging ayam yang di masak tadi di ikuti daun bawang cincang.  Kemudian masukkan pula lebihan makaroni ke atasnya, tekan sedikit biar padat.
3.  Tuang bahan B dan tabur dengan parutan keju.
4.  Bakar selama 20-30 minit.  Boleh di hidang plain atau dengan sos cili.

5 comments:

Mas said...

miiey,nmpk sedappp tapi k.mas tak makan makaroni....cuit cheese la....

farhah adeli said...

wah i loike! saya suka makaroni!

Noorma Ismail said...

Pergh...meleleh air liur nengoknyer !!

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
mmg sedap kak mas,siap xcukup lagi...nape kak mas xmkn makaroni??/xleh telan ehhh??? xpe...mie bagi cheese lebih,khas tok kak mas ye...

farhah adeli...
hahahhaah...cepat2 g buat

Mimiey.. (^-^) said...

kak noorma..
hehehhe...kena g buat tuh nmpk gayanye...