Oleh kerana sume orang dah sembuh, semalam ambe lehla masakkan asam pedas ni. Kebetulan pulak, pokok kesum my mum dah mula hidup agak-agak subur, bolehla amek daunnya. Sekarang pokok tu dah togel balik,hehhehhe... Ni amek umah Kak Yatie yang sangat suka makan asam pedas, sama macam ambe...kihkihkih....
BAHAN-BAHANNYA :
- 4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
- 2 kelopak sawi jeruk (optional)-xletak, xde
- 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu - xletak gak,xde stok
- 1 genggam daun kesom
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 1/2 cawan cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnnya
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 hirisan nipis lengkuas
- 1/2 camca teh lada hitam biji (optional)
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...
2 comments:
kak mas suka asam pedas.....sedappnya...
kak mas...
hhehhehe...mie pn sgt suka..makan siap berhirup2 lagi kuah die...
Post a Comment