Powered By Blogger

Tuesday, December 21, 2010

Asam Pedas Nyonya

Dah lama rasanya xmasak asam pedas. Kebetulan penghuni umah ni masih ada yang makan ubat sebab saki baki demam dan batuk tu ada lagi, so xlehla buat asam pedas sebab guna daun kesum. Daun kesum dengan ubat memang xleh berjumpa sebab nnati tawar ubat yg dimakan kalau makan masakan yang guna daun kesum. Ambe xtau sejauh mana kebenarannya tapi maybe betul la kot.. Itu yang xterbuat lagi asam pedas ni..


Oleh kerana sume orang dah sembuh, semalam ambe lehla masakkan asam pedas ni. Kebetulan pulak, pokok kesum my mum dah mula hidup agak-agak subur, bolehla amek daunnya. Sekarang pokok tu dah togel balik,hehhehhe... Ni amek umah Kak Yatie yang sangat suka makan asam pedas, sama macam ambe...kihkihkih....


BAHAN-BAHANNYA :
  • 4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan
  • 2 kelopak sawi jeruk (optional)-xletak, xde
  • 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu - xletak gak,xde stok
  • 1 genggam daun kesom
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 1/2 cawan cili kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnnya
BAHAN KISAR HALUS :
  • 6 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • 1/2 inci belacan
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 hirisan nipis lengkuas
  • 1/2 camca teh lada hitam biji (optional)

CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
  2. Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
  3. Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...

2 comments:

Mas said...

kak mas suka asam pedas.....sedappnya...

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hhehhehe...mie pn sgt suka..makan siap berhirup2 lagi kuah die...