Wednesday, December 29, 2010

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers

Xdapat g kedai pakcik Kenny Rogers, boleh makan ayam pakcik tu pun jadilaah... tapi xdela sampai sekor ambe bantai buat ni, sebelah badan ayam je.. dah lama tengok Kak Hana buat ayam ni, setahun yang lalu...pastu diikuti oleh sifu2 masak yang lain.. tapi ambe xpanggang dalam oven la, letak atas pan atas dapo je.. tapi memang sedap ayam ni, terutama tang bahan perapannya tuh.. Ambe bakar sekali dengan potato dan carrot,perap sekali dengan ayam. Memang terasa la..sangat sedap. Ayam ni buat lunch hari ni, tapi bukan western style.. Makan dengan nasi. Nasi apa... karang punya n3..
Resepi asalnya dari Che Mid dan boleh didapati d myresepi..


Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.


6 comments:

Nieza said...

Salam mimiey,
sedapnya ayam ni saya pun nk buat jugak lah nanti...jap nk pi cari ayam dulu...hehe

Mas said...

mimiey, terasa lagi kesedapam ayam ni....k.mas pun suka sangat ayam rogess ni....sedappnya..

Yatie said...

Salam Mimiey,
Ghajennya memanggang ayam....nak sikit....hah3..tinggal tulang je ya...takpo2, lenkali akak wat sendrik....terliur je tngk..

Mimiey.. (^-^) said...

nieza..
nnati try buat ye, then bagi feedback ye...slmt mencuba..

kak mas..
mmg sedap kak mas, terasa2 jgk bahan perap die tuh..mcm nak buat lagi jek..

Mimiey.. (^-^) said...

kak yatie...
hehehh...mie letak atas pan je kak yatie..senang...balik skali skala je..cpt2 kka yatie buat,mmg sgt sedap..

Anonymous said...

No matter if some one searches for his essential thing,
thus he/she desires to be available that in detail, therefore
that thing is maintained over here.
Have a look at my blog ; grumpy cat