Resepi asalnya dari Che Mid dan boleh didapati d myresepi..
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
- Bahan-2 untuk make up ayam :
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
- 2 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam Knorr
- 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
- 2 sudu besar herba campuran
- 1 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
- Sedikit mentega
- Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
- Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
- Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
- Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
- Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.
6 comments:
Salam mimiey,
sedapnya ayam ni saya pun nk buat jugak lah nanti...jap nk pi cari ayam dulu...hehe
mimiey, terasa lagi kesedapam ayam ni....k.mas pun suka sangat ayam rogess ni....sedappnya..
Salam Mimiey,
Ghajennya memanggang ayam....nak sikit....hah3..tinggal tulang je ya...takpo2, lenkali akak wat sendrik....terliur je tngk..
nieza..
nnati try buat ye, then bagi feedback ye...slmt mencuba..
kak mas..
mmg sedap kak mas, terasa2 jgk bahan perap die tuh..mcm nak buat lagi jek..
kak yatie...
hehehh...mie letak atas pan je kak yatie..senang...balik skali skala je..cpt2 kka yatie buat,mmg sgt sedap..
No matter if some one searches for his essential thing,
thus he/she desires to be available that in detail, therefore
that thing is maintained over here.
Have a look at my blog ; grumpy cat
Post a Comment