Monday, December 27, 2010

Ayam Masak Santan Berlada

Ingat tadi nak buat nasi ayam tapi adik bongsu ambe perutnya buat hal sikit, so my mum xbagi dia makan sup.  Kalau buat jugak xkan dia nak tengok je kitorang makan kan??? Kesian gak.. So, ambe g ronggeng- ronggeng umah Kak Mas sambil g makan apam tepung beras. Lepas kenyag dah telan apam tu, g godek2 almari Kak Mas cari idea nak masak ayam ape arini.. Terpandang mataku pada satu masakan ayam ni, ayam masak santan berlada. Hmmm...boleh try nih...Jom masuk dapo...



Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam
  • 250 ml santan
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 cawan santan cair - ambe tambah
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
  • 10 biji cili kering - nak pedas boleh letak lebih
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 biji buah keras
Bahan Tumis :
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan bahan kisar dan kacau hingga garing.
  3. Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut sedikit.
  4. Masukkan santan dan daun kunyit.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.
  6.  Masak hingga kuah kelihatan agak pekat.
  7. Sedia dihidangkan

3 comments:

Mas said...

mimiey..patut la apam kurang 10 biji...budak ni yg mkn yer..tak pe2....
mcm mana ayam msk sntn berlada ni...suka tak...maceh yer sudi mencuba....

teyqahd said...

ouh sedap nyee , lapo dah :|
salam perkenalan :)

teyqahd.blogspot.com

Mimiey.. (^-^) said...

kak mas...
hehhehe...mie jmpa 12 bijik dlm pinggan,mie mknla 10..tinggal kak mas 2 bijik,hehhhehe...sedap kak mas,nnt leh buat lagi nih...

teyqahd..
slm perkenalan jgk...