Bahan-bahan :
- 1/2 ekor ayam
- 250 ml santan
- 1 helai daun kunyit
- 1 cawan santan cair - ambe tambah
- garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
- 10 biji cili kering - nak pedas boleh letak lebih
- 3 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 inci lengkuas
- 2 biji buah keras
Bahan Tumis :
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar dan kacau hingga garing.
- Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut sedikit.
- Masukkan santan dan daun kunyit.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Masak hingga kuah kelihatan agak pekat.
- Sedia dihidangkan
3 comments:
mimiey..patut la apam kurang 10 biji...budak ni yg mkn yer..tak pe2....
mcm mana ayam msk sntn berlada ni...suka tak...maceh yer sudi mencuba....
ouh sedap nyee , lapo dah :|
salam perkenalan :)
teyqahd.blogspot.com
kak mas...
hehhehe...mie jmpa 12 bijik dlm pinggan,mie mknla 10..tinggal kak mas 2 bijik,hehhhehe...sedap kak mas,nnt leh buat lagi nih...
teyqahd..
slm perkenalan jgk...
Post a Comment