Tuesday, August 31, 2010

Ayam Masak Merah Bermadu

Panjang betul nama n3 lauk arini,ayam masak merah madu. Mula2nye ingt nk gandingkan dengan nasi kaler2 tapi xjadila pulak nk buat kaler2, virus M tiba2 melanda. Last skali buat ayam ni lawan dengan acar timun je. Datang pulak sepupu ambe yg umah dia depan umah ambe je bawak ayam gulai. So, basic lauk arini adalah ayam.. Ayam pun ok what,kaya protein lg!! Malas nk melalut lagi, resepi ni ambe tgk umak Kak Nor Ganu tapi ambe modify sikit kasi lg ummpphhh... jangan marah ar Kak Nor!!


Ayam Masak Merah Bermadu

1/2 ekor ayam ~ dipotong dan toskan
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam 
2 sudu besar cili mesin
3 labu bawang besar ~ diblend
3 ulas bawang putih ~ diblend
1/2 in halia ~ diblend
1 batang seraigaram 
3 sudu besar madu
1 sb sos lada hitamair asam jawa/tomato sos
1 sudu besar kicap manis
air secukupnya
1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
minyak

  1. Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam. Perap sekejap dan goreng 3/4 masak. Ketepikan.
  2. Tumiskan cili mesin hingga garing dan masukkan bahan yg diblend. Kacau.
  3. Bila bahan2 tumis dah garing, masukkan 1/2 gelas air . Tujuan masukkan air ni utk nak bagi rempah2 tumis tu pecah minyak dgn elok.
  4. Masukkan garam dan masak hingga tumisan garing dan pecah minyak.
  5. Masukkan kicap dan 1 gelas air lagi. Masak hingga mendidih barulah dimasukkan air asam jawa/sos tomato dan sos lada hitam. Masukkan sekali serai.
  6. Sentiasa gunakan api yg sederhana dan jgn sekali2 kerana nak cepat dibuka api yg besar. Memang kuah kita kering tp rempah2 tu kurang 'masak'. 
  7. Masak lah hingga kuah hampir pekat baru la dimasukkan madu. Gaul sebati.
  8. Masukkan ayam dan biarkan hingga ayam masak dan kuah pekat.
  9. Masukkan bawang yg dipotong bulat, kacau2 kejap dan padamkan api.
  10. Hidangkan dgn nasi putih. Boleh gak dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak dll..

Donut Mini



Jangan cuba-cuba ingt ambe saja nk eksen kelantan banyak stok gula ye!!! Dan jangan terlintas ambe suka makan manis yg kawkaw punya ye!!!tidak...tidak... tu sebenarnya selepas behempas pulas menggolekkan donut tu dgn gula tapi still xmelekat jugak.. haissshhhh... las skali ku curahkan gula gula tu sume ats donut,hambek kau!! Ambe guna donut punya cutter tp comey-comey je bentuk dia.. Nama pun donut mini,memang mini  btl i tell u. Cinonet je bentuk dia. Amek umah Kak Ummi Kuantan resepinya.. Kak Ummi, halal ye cnp kt sini...

Donut Mini
Bahan:- (15 biji donut mini)


  • 200 gm tepung roti


  • 20 gm gula


  • 1/2 tsp garam


  • 1 tsp yis kering


  • 140 ml susu segar


  • 20 gm butter


  • minyak masak untuk menggoreng


  • powder sugar/gula aising - untuk tabur
Cara Membuat:-


  1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul rata.


  2. Buat lubang di tengah dan masukkan susu dan yis. Gaul lagi menggunakan sudip plastik.


  3. Masukkan pula butter, gaul dengan tangan hingga sebati.


  4. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan di atas papan canai dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan. (Sesekali bolehlah ditabur sedikit tepung jika terlalu lembik)


  5. Buatkan bentuk bulat. Masukkan ke dalam mangkuk adunan semula dan tutup dengan plastic wrap atau kain lembab. Biarkan doh naik 2 kali ganda.


  6. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.


  7. Canai doh setebal 15 cm di atas papan canai dengan penggelek dan terap dengan terapan donut kecil (mini). *Ummi guna bahagian mulut gelas yang kecil jek..hehe


  8. Susun di atas dulang dan rehatkan doh sebentar hingga naik 1 1/2 kali ganda lagi.


  9. Panaskan minyak, goreng di atas api sederhana hingga keperangan kedua-dua bahagian.


  10. Angkat dan toskan di atas kitchen towel. Biarkan donut betul2 sejuk sebelum di salut gula aising. Boleh juga dibuat aising donut seperti di bawah...ampuuuunn, Ummi mmg malas la nak buat ni..hehe, maybe next time..
Aising Donut:-


  • 4 sudu besar gula aising - ayak


  • 1/2 sudu besar air
Gaul gula bersama air hingga sebati. Sapukan pada permukaan donut dan taburkan kekacang atau hundred thousands.





MERDEKA!!!MERDEKA!!!!


 Selamat Hari Merdeka yang ke 53 tahun!!!!!

Monday, August 30, 2010

Nasi Ayam Ipoh

rini  buat nasi ayam Ipoh setelah diwar-warkan kesedapannya oleh blogger2 yg penah try resepi ni. Antara yg penah buat nasi ni Kak Hana Jepong tu, Kak Nor Ganu, Kak Liza from Eliza’s Family, dan kak Ina KL. Bau nasi tu semerbak je masa tengah dimasak,memang bestla!!! Dahla nasi ayam memang peberet kitorang sefamily..
Meh kita tengok resepi ye...

Nasi Ayam Ipoh



Bahan-bahan
BAHAN NASI



  • 4 mug beras
  • 4 1/2 mug air rebusan ayam
  • 2 inci halia*
  • 3 biji bawang putih*
  • 3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 helai daun pandan
  • 4 sudu mentega
BAHAN AYAM


  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
BAHAN SUP


  • air secukupnya
  • 4 bawang putih diketuk
  • 3 inci halia di hiris
  • 3 helai batang bawang
  • 1 biji sengkuang dipotong dadu
  • 1 sudu besar serbuk lada sulah
BAHAN CILI


  • 10/15 biji cili burung
  • 6 biji cili merah
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 5/6 biji bawang putih
  • 1 biji limau kasturi/nipis
  • sedikit air dari air rebusan ayam
  • garam n gula secukupnya
BAHAN KICAP


  • 5 biji cili burung
  • sedikit halia (ambik dari rebusan)
  • 4/5 biji bawang putih
  • kicap secukupnya
  • air rebusan ayam secukupnya
  • tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
BAHAN TAMBAHAN


  • tomato, salad, daun sup dan bawang, timun

Cara-cara:



  1. Mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.
  2. Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
  3. Cara utk masak nasik, mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
  4. Penyediaan ayam, ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu mangkuk besar. masukkan bahan * yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoreng atau di bakar dalam oven. kalau nak goreng jgn goreng terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
  5. Cara penyediaan cili, masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur.
  6. Cara penyediaan kicap, blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah.
  7. Cara2 penyedian sup, baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup.
  8. Selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.

Blueberry Muffin

Semalam masa g bakery, nampakla blueberry muffin ready made punya. Dah lama tringin nak buat bluberry muffin tapi asyik xjumpa je fresh blueberry. Ni dah nampak yg ready made punya, pe lagi capai la sebungkus. So, tengah hari tadi godek2la.. ambe amek resepi dari umah kak Yat Maria. G umah kak Zila Small Kitchen pun nampak dia buat guna resepi yg sama..  Jalan2 lagi singgah umah kak Yatie USA 2,nampakla kak Yatie pun buat  muffin ni. Resepi pun lebih kurang je... Ambe mintak ijin ye nk cnp kt sini,senang nk buat rujukan...
Oleh kerana guna yg ready made punya,memang tinggal angan2 je la nk tengok blueberry fresh seketul –seketul kt dalam muffin tu. Tapi rase die tetap mabeles i tell u!!! Harum semerbak je bau dia bila on the way nk masak tu. Sume dah asyik ulang alik kt oven tu,hehheheheh.... Ambe letak 2 2 resepi ye...

Blueberry Muffin


Ni resepi Kak Yatie USA

Bahan-bahan



  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu teh baking powder
  • ½ sudu teh garam
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 1/3 cawan minyak sayuran
  • 1/2 cawan fresh blueberry(saya guna frozen blueberry)
Cara-cara



  1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
  2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
  3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi.
  4. Gaul menggunakan whisk sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan whisk sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit dan gaul sebati...jngn guna mixer.
  5. Tuangkan adunan 3/4 penuh kedalam mangkuk muffin.
  6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan...saya bakar 30 minit

Ni resepi Kak Yat Maria dan Kak Zila...




Ingredients:

1 1/2 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/4 cup sugar
1/2 stick/4 tablespoons/60 grams unsalted butter, melted and cooled
1 large egg, beaten
3/4 cup plus 2 teaspoon milk
1 cup blueberries

Method:

  1. Preheat oven to 400 degree F. Line a muffin pan with 10 paper muffin cups or spray with nonstick cooking spray. Fill empty cups halfway with water.
  2. Sift the flour, baking powder, and salt into a large bowl. Stir in the sugar. In another bowl, together the melted butter, egg, and milk. Pour the wet ingredients over the dry ingredients and whisk until just blended (mixture should be slightly lumpy).
  3. Add the blueberries to bowl and stir them in just enough to combine.
  4. Divide the batter evenly among the prepared muffins cups. Bake the muffins until golden, for about 18-24 minutes. Remove the muffins from the pan and transfer to a wire rack to cool. Muffins are best served warm.

Sunday, August 29, 2010

Sagu Gula Melaka


Asyik dok tengok umah sana sini buat sagu ni dan sume pakat puji sedap, maka dengan semangat yg penuh membara g la beli sagu yg warna merah tu. petang tadi buatla projek pencuci mulut yg mudah ni.. Oleh kerana baru nk ngetes bakat buat sagu ni, maka dengan penuh tawakal dan rendah diri (chewahhhh!!!!) statla buat. Alhamdulillah jadi tapi buat sikit jela dulu.. Lepas trawih tadi kami sefamily dok ngadap la sagu ni. My dad prefer makan dgn susu cair dari santan. Xkesahla mane2,janji sodap!!!


Ambe try resepi Kak Rinnchan tapi ambe letak ais sikit dan kebetulan ade buah stoberi  dlm esbok tu, ambe bagi die jadi model jap.. Pastu ngap!! Sedap gak makan sagu dgn buah stoberi,ngeh3....


Kak Rinn,mintak ijin ye nk cnp kt sini...


Sagu Gula Melaka


BAHAN-BAHAN:

500gm sagu biji
Air untuk merebus sagu
Seketul gula Melaka
Semangkuk air
2 sudu makan gula pasir
1 mangkuk santan
Secubit garam
Daun pandan 



CARA-CARA:

1. Didihkan air. Sedikit demi sedikit masukkan sagu biji dan kacau.
* Boleh beli sagu biji yang sudah siap berperwarna hijau atau pink. Sekiranya menggunakan sagu biji yang putih, bolehlah titiskan sedikit.pewarna hijau atau merah. Kacau di atas api sederhana hingga kesemua sagu kelihatan kembang dan jernih warnanya.
2. Tapis dan bilas sagu supaya hilang kanjinya. Ketepikan seketika dan tuang ke dalam bekas pilihan.
3. Panaskan semangkuk air dan masukkan gula Melaka dan gula pasir serta daun pandan. Kacau atas api hingga larut. Tapis.
4. Panaskan santan dgn secubit garam. Guna api kecil sehingga agak mendidih. Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
5. Hidangkan sagu bersama santan dan kuah gula melaka tadi. Lebih enak jika disejukkan terlebih dahulu. 

MamaTisya Duit Raya 2010 Giveaway



Meh meh sesape yg nak memenuhkan tabung duit raya leh g umah mama Tisya. Untung2 dapat duit raya lebeh,hhehehehe....

Flo Ellen's 1st GiveAway..

 'Create
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

Sesapa yg tringin nk join giveaway ni leh g blog Flo Ellen's

Syarat-syaratnye mudah je..Kita juz kena teka umo anak-anak kak Ellen je...
Gambar 1 : 1 tahun 7 bulan
 Gambar 2 : 5 bulan 24 hari
Gambar 3 : 4 tahun 3 bulan
Gambar 4 : 3 tahun 4 bulan

.. Membuat entri ringkas apa yang terlintas di fikiran anda tentang anak kak ellen
Anak-anak Kak Ellen muka sume seiras je and gaya rambut pun sume lebih kurang je. Ensem pun ensem...(',')

. Tagkan dua (2) orang kawan anda
Ambe nak tag sume blogger yg singgah umah ambe ni...ok???

Saturday, August 28, 2010

:: ~..Here I Come..~ 1st Anniversary Giveaway!! ::



~*Sangat comel ini budak!!!!*~

Giveaway!!!Giveaway!!!! Tengah dok Blokwalking kat blog2 sume nampakla giveaway ni yg dijoin oleh Kak Noor Naluri sekeping hati tu...Nampak cam best...Hati meronta2 nk join gak,hadiahnye pun wangi2 je,hehehehe... Mehla pade sape2 nk join giveaway ni leh g blog Here I Come, http://ainielie.blogspot.com/

Friday, August 27, 2010

Breakfast@sahur

Ni menu breakfast kitaorg kalau pepagi nk g skolah.. Tapi xdela banyak cenggini... Menu sahur pun ok gak bagi sesape yg xnak makan nasi..Skali skala brekfes omputih pun best gak.. tapi sebenarnya anytime pn leh menghadap benda ni asalkan rajin nk merebus hotdog and goreng nugget tu...



Nasi Kerabu

Saje je nk masukkan n3 nasi kerabu. Jangan pernah terlintas d ati bahawasanya ambe yg buat nasi ni sbb memang bukan ambe... pehal bebelit ayat aku!!! gasakla... Sebenarnya ni salah satu menu masa tahlil umah arwah atok ambe beberapa hari lepas. Buat tahlil sekali dgn bukak pose... 



Thursday, August 26, 2010

Kuih Rengas@Kuih Kacang Hijau@Kuih Kasuari

Kuih ni kitaorang panggil kuih kasuari. So bila nk try buat resepi ni,memang rintangan jgkla nk cari resepi ni sbb xtau org laen panggil kuih ape.. Las2 mase merayau umah kak Inahar, nampakla kuih ni and taula bahawasanya kuih ni dipanggi kuih rengas. Macam nk melompat rasa bila dpt resepi ni (toing toing!!). 
Sebenarnya kuih ni my dad yg request. Dah lama dia request nk mkn kuih ni tapi baru leh buat. Slalunye kalau cari kt kedai susah bebeno nk jumpanye. Kalau dpt jumpa memang kira rezeki la tu.. Papepun,Akhernya terhasilla sudah kuih rengas ni. Buat skali dgn ayam ungkep hari tu.Buat pun kecik2.comey2 je,senang nk mkn!! Dua kali ngap dh selesai sebijik.. Kak Inahar, mintak ijin nk cnp ye... Ambe ubah sikit je


Kuih Rengas@Kuih Kacang Hijau@Kuih Kasuari




Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/3 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)

1/3 cawn gula melaka
 3 s/b kelapa parut muda [putih saja]
3 s/b tepung gandum
Bahan Batter [Gorengan] 
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara 
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.

Wednesday, August 25, 2010

Ayam Ungkep

Semalam masak ayam ungkep lepas dh beberapa hari dok dlm waiting list. Tengok bahan sume ada and semalam xdapat balik kg utk tahlil sebab my dad xleh balik awal,so memang kena masakla utk bebuka. Setelah dikeletang keletungkan peyuk belanga kat dapo tu,maka terhasil la Ayam Ungkep ni. Ni hasil skodeng umah kak Eliza. My little sis ingatkan ambe buat ayam masak merah sebab kaler dia merah,tapi ble die try ,terus dia gelengkan kepala cakap xsame..xsame...pastu makan laju je. Kak Liza,mie cnp je ye...


Ayam Ungkep



Bahan:



1/2 ekor ayam (dipotong 8)
1-2 sb cili kisar
1/2 sk serbuk kunyit
1 keping asam gelugor/keping
Garam dan gulu secukup rasa
Air secukupnya


Bahan ditumbuk:
2 sb ketumbar (disangai dulu)
1/2 sb jintan halus/putih (disangai dulu)
2 cm halia
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih


Cara:
Tumbuk hingga lumat ketumbar dan jintan halus. Kemudian, tumbuk pula halia, bawang merah dan bawang putih.


Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan cili kisar. Tumis sehingga garing. Masukkan ayam, asam keping serta sedikit air. Renehkan sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat (kepekatan kuahnya ala2 rendang gitu).


Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan bolehlah diangkat.


Nota:
Kadang2 akak baling serai ketuk sebatang dlm masakan ni, pong sodapp..

Tuesday, August 24, 2010

Agar-agar Milo

Ni n3 yg lepas. Saja ambe masukkan since dh seminggu xde gambo masakan. Ni hasil jelajah umah Kak Hana Jepong tu. Tapi ambe buat separuh je..


Agar-agar Milo


Bahan (Lapisan Coklat)


  • 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan ~k.nor guna agar2 serbuk 10gm
  • 1 3/4 cawan air (k.ummi letak hampir2 2 cawan) ~ k.nor letak 41/2 cawan air
  • 1/3 cawan gula ~ k.nor letak 7sudu besar
  • 3/4 cawan serbuk Milo ~ k.nor gantikan dgn 1/3 cawan serbuk koko
Cara-Cara:-

  • Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo@coklat, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
  • Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan milo@coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnti. Jangan sampai terlalu keras. walaupon dicakar, puding akan tertanggal juga. better ketika puding tgh goyang2. tuang dari tepi yer..

Bahan Lapisan Susu:-
  • 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan) ~ k.nor guna agar2 serbuk (10gm)
  • 1 1/2 cawan air (k.ummi lebihkan jadi 1 3/4 cawan)~ k.nor letak 3 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation ~ k.nor letak 1 1/2 cawan susu
  • beberapa titis esen vanila
Cara-Cara:-
  • Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
  • Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
  • Masukkan susu sejat dan esen vanila.
  • Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan milo@coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.

Kehilangan..

Dah seminggu ambe xbesiaran kt blog ni,habis sume sawang mawang ada.. ni pun xhabis lagi menyapu sawang2 ni. Bukan sengaja xnak bsiaran tapi dlm seminggu ni macam2 jadi. Hari rabu lepas, malam tu ambe trime kol from my cousin said that besfren dia meninggal. Tergamam sangt sbb ambe pn rapat dgn besfren my cousin tu. Dahla masa tu otak tgh fikirkan atuk ambe yg tgh sakit kt kampung. Atok ambe jatuh and terus x sedarkan diri. Doktor sahkan dia kena strok.

Akhirnya pada hari jumaat, 20 Og0s 2010, jam 1.20 tengah hari atok ambe menghembuskan nafas terakhirnya di hospital. Malam tu kami sibuk sgt sebab atok ambe nak dikebumikan lepas asar dan majlis tahlil akan diadakan serentak dgn bebuka puasa. Jadi ambe sibuk di kampung sebab keluarga buat tahlil sampai hari khamis ni. Malam ni barula ambe ada masa sikit nk focus on blog. Sebelum ni juz jengah2 macam tu je..

Tq pada sesape yg sudi jengah umah ambe when i’m away. Al-fatihah utk atok ambe,moga dia ditempatkan di kalangan orang yg beriman dan xlupa Al-fatihah jugak utk arwah Munira,besfren my cousin..

Wednesday, August 18, 2010

Udang Twist

Kalau nampak dek Kak Hana ambe tukar nama udang ni,confem die terus balik mesia cari ambe kt umah,ngeh3... Sebenarnye bukan sengaja nk tukar nama tapi kebetulan bahan2 dia ada yg xde antara nye taucu biji (xpenah tgk pun rupa dia), sawi jeruk n cendawan butang. Lepas tu memandai pulak g tambah rencah lain. Rasanye sedap jugak cuma maybe xsesedap versi Rock n Roll kak Hana la.. Sape yg nk tgk resepi asal blh g tgk kt umah Kak Hana nuh...


Udang Twist





Bahan-bahan

·   500 gm udang
·   4 sb jus limau kasturi
·   1 sudu besar bawang putih yang dicincang
·   2 sudu besar minyak

Bahan-Bahan Untuk Sos:-

·   1 sk cili kering kisar
·   2 sk bwg blend
·   2 sb cili padi yang dicincang
·   2 sb cili sos
·   2 sb sos tomato
·   2 sb sos tiram
·  1 sb sos plum - xde ganti cuka 1sk
·  1 sb gula
·  garam secukup rasa
·  sedikit lada sulah
·  1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu besar air
·  200 ml air
·  3 sudu besar minyak
          
Cara-cara:

          UDANG :-
  1. Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sekejap dan masukkan udang dan jus limau kasturi.
  2.  Balik-balikkan biar masak lebih kurang 5 - 6 minit. Tutup api dan ketepikan.

BAHAN SOS :-
  1. Campurkan bahan2 sos cili, tomato, tiram, plum semua dalam bekas. Kacau rata dan ketepikan.
  2. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan cili padi,cili kering kisar dan bwg blend.Kacau dan masukkan bahan2 sos tadi.
  3. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Kacau rata dan masukkan bancuhan tepung jagung.
  4. Kacau hingga sosnya agak pekat dan masukkan udang,sebatikan. Siap.
  5.