Powered By Blogger

Thursday, August 12, 2010

Ayam Panggang Sate

Ni sebenarnye n3 semalam tp sbb line itenet lembap dan ambe bz berterawih,cewahh... maka barula leh postkn pagi ni. Resepi ni hasil skodeng umah kak Hana jepong tu tapi dahku bpaling tadah sikit.. lagi mengancam rase die i tell u!!
Gambo pn xsempat nak snap sebab ayam ni masak sedang elok je nk bukak pose. So,kuar dr pan je terus masuk mulut,xdan nk posing apa dah.. Mehla kita tgk resepinya..(',')


Ayam Panggang Sate


Bahan-bahan:


  • 1/2 ekor ayam - bleh juga jika nk gune ketulan ayam@bhgn yg lain
  • *1/2 biji bwg besar
  • *3 bijik cili padi
  • *3 ulas bwg putih
  • *2 btg serai- dihiris
  • *1 inci lengkuas
  • *2 inci halia
  • *1 inci kunyit hidop
  • *1 sk ketumbar
  • *1 sk jintan putih
  • *1 sk jintan manis
  • 2 sb sos lada hitam
  • 2 sb sos cili
  • sedikit gula melaka
  • 3 sb marjerin
  • 2 sudu mkn gula perang
  • 2 sb serbuk lada putih
  • 1 sudu mkn minyak msk
  • garam secukupnyer

Cara-cara:

  • Blend tanpa air bhn2 yg bertanda *. jika tk berpusing, tmbhkan air sedikit shj asal bleh pusing.
  • Satukan dengan bhn2 yg lain.
  • Cucuk2kan ayam agar rempah meresap ke dalam. Lumurkan rempah dan perap semalaman atau sekurang2nya 1-2jam.
  • Bakar dengan suhu 200darjah celcius selama 1jam atau hingga masak.sapu ayam setiap 20 min dgn rempah yg keluar dr ayam tuh.
  • Sedap di makan dengan kuah kacang sate atau dratah begitu sajer.

1 comment:

Eliza said...

mie, akak nak kidnap resepi ni. minta izin yer..