Powered By Blogger

Wednesday, August 18, 2010

Udang Twist

Kalau nampak dek Kak Hana ambe tukar nama udang ni,confem die terus balik mesia cari ambe kt umah,ngeh3... Sebenarnye bukan sengaja nk tukar nama tapi kebetulan bahan2 dia ada yg xde antara nye taucu biji (xpenah tgk pun rupa dia), sawi jeruk n cendawan butang. Lepas tu memandai pulak g tambah rencah lain. Rasanye sedap jugak cuma maybe xsesedap versi Rock n Roll kak Hana la.. Sape yg nk tgk resepi asal blh g tgk kt umah Kak Hana nuh...


Udang Twist





Bahan-bahan

·   500 gm udang
·   4 sb jus limau kasturi
·   1 sudu besar bawang putih yang dicincang
·   2 sudu besar minyak

Bahan-Bahan Untuk Sos:-

·   1 sk cili kering kisar
·   2 sk bwg blend
·   2 sb cili padi yang dicincang
·   2 sb cili sos
·   2 sb sos tomato
·   2 sb sos tiram
·  1 sb sos plum - xde ganti cuka 1sk
·  1 sb gula
·  garam secukup rasa
·  sedikit lada sulah
·  1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu besar air
·  200 ml air
·  3 sudu besar minyak
          
Cara-cara:

          UDANG :-
  1. Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sekejap dan masukkan udang dan jus limau kasturi.
  2.  Balik-balikkan biar masak lebih kurang 5 - 6 minit. Tutup api dan ketepikan.

BAHAN SOS :-
  1. Campurkan bahan2 sos cili, tomato, tiram, plum semua dalam bekas. Kacau rata dan ketepikan.
  2. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan cili padi,cili kering kisar dan bwg blend.Kacau dan masukkan bahan2 sos tadi.
  3. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Kacau rata dan masukkan bancuhan tepung jagung.
  4. Kacau hingga sosnya agak pekat dan masukkan udang,sebatikan. Siap.
  5.  

2 comments:

Deliah's Deli said...

salam mimi...owh,memandai tukar nama ni...lepas rocknroll..twist..pastu agogo...then disco..cayalah!nak skit-ngeee

Mimiey.. (^-^) said...

hehehehhhehe.....blh2,mehla anto pinggan