Monday, August 30, 2010

Blueberry Muffin

Semalam masa g bakery, nampakla blueberry muffin ready made punya. Dah lama tringin nak buat bluberry muffin tapi asyik xjumpa je fresh blueberry. Ni dah nampak yg ready made punya, pe lagi capai la sebungkus. So, tengah hari tadi godek2la.. ambe amek resepi dari umah kak Yat Maria. G umah kak Zila Small Kitchen pun nampak dia buat guna resepi yg sama..  Jalan2 lagi singgah umah kak Yatie USA 2,nampakla kak Yatie pun buat  muffin ni. Resepi pun lebih kurang je... Ambe mintak ijin ye nk cnp kt sini,senang nk buat rujukan...
Oleh kerana guna yg ready made punya,memang tinggal angan2 je la nk tengok blueberry fresh seketul –seketul kt dalam muffin tu. Tapi rase die tetap mabeles i tell u!!! Harum semerbak je bau dia bila on the way nk masak tu. Sume dah asyik ulang alik kt oven tu,hehheheheh.... Ambe letak 2 2 resepi ye...

Blueberry Muffin


Ni resepi Kak Yatie USA

Bahan-bahan



  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu teh baking powder
  • ½ sudu teh garam
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 1/3 cawan minyak sayuran
  • 1/2 cawan fresh blueberry(saya guna frozen blueberry)
Cara-cara



  1. Panaskan ketuhar pada suhu 205’C. (D gunakan suhu 180’C)
  2. Dalam mangkuk campurkan tepung gandum, baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
  3. Dalam mangkuk yang kecil pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi.
  4. Gaul menggunakan whisk sehingga sebati, tapi jangan dipukul sekadar gaul dengan whisk sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul-ketul sedikit dan gaul sebati...jngn guna mixer.
  5. Tuangkan adunan 3/4 penuh kedalam mangkuk muffin.
  6. Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning-kuningan...saya bakar 30 minit

Ni resepi Kak Yat Maria dan Kak Zila...




Ingredients:

1 1/2 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/4 cup sugar
1/2 stick/4 tablespoons/60 grams unsalted butter, melted and cooled
1 large egg, beaten
3/4 cup plus 2 teaspoon milk
1 cup blueberries

Method:

  1. Preheat oven to 400 degree F. Line a muffin pan with 10 paper muffin cups or spray with nonstick cooking spray. Fill empty cups halfway with water.
  2. Sift the flour, baking powder, and salt into a large bowl. Stir in the sugar. In another bowl, together the melted butter, egg, and milk. Pour the wet ingredients over the dry ingredients and whisk until just blended (mixture should be slightly lumpy).
  3. Add the blueberries to bowl and stir them in just enough to combine.
  4. Divide the batter evenly among the prepared muffins cups. Bake the muffins until golden, for about 18-24 minutes. Remove the muffins from the pan and transfer to a wire rack to cool. Muffins are best served warm.

No comments: