Friday, August 6, 2010

Pancake

Breakfast pagi tadi try buat pancake resepi Kak Nor Ganu tu. Maklumla selame ni buat lempeng melayu je, hari ni try la buat lempeng omputih ni.. Alhamdulillah jadi tapi bentuk die xdela bulat2 yg macam Kak Nor buat tu, mcm2 bentuk ade,.. So, xlehla nk publish kat sini, segan tgk bentuk die.. Papepn,rasenye still mabeles!!
Kak Nor, mintak cnp kt sini ye tp ambe dh bepaling tadah sikit la,heheheh...(^-^)

Pancake

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 1/3 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)
sedikit esen vanila

Cara-cara:
  1. Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
  2. Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
  3. Biarkan selama 10 minit.
  4. Goreng dlm frying pan hingga masak.


* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.

1 comment:

K.Nor said...

salam mie, mekasih sudi try resipi pancake tu. tuan resipi asal tu hajar. utk dptkan pancake yg sama saiz, k.nor guna frying pan yg kecik sekali tu (12cm). bila dah 1/2 masak (dah berbuih2 bahagian atas) k.nor terbalikkan atas frying pan yg biasa (besar sket). jd trick dia dgn menggunakan 2 frying pan. kalau nak terbalikkan dlm pan yg kecik tu gak, jd sememeh (tak cantik) dan untuk senang kerja nak balikkan tu yg k.nor guna 2 frying pan (yg ke2 tu yg lebih besar sket) harap2 mie faham apa yg k.nor terangkan ni slmt berkenalan ... :)