Monday, August 2, 2010

Kari Udang

Hari ni masak my mum masak kari udang. Sabtu lepas beli udang,so baru hari ni la nk proses.. jomla kita tgk camne nk prosesnye ye..

Kari Udang

Bahan-bahan:
400 g udang
6 senduk bwg blend
2 senduk cili kisar
1 mangkuk kecil serbuk kari (bancuh dgn sedikit air)
sedikit air asam jawa
1/8 gula melaka
air secukupnya
sedikit timun 
Garam,gula
Minyak utk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak di dlm periuk.
  2. Tumis bwg blend dan cili kisar sehingga garing. Then, masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dgn sedikit air.
  3. Masukkan air asam jawa dan gula melaka.
  4. Tambahkan air secukupnya dan perasakan dgn garam dan gula.
  5. Akhir sekali, masukkan udang dan timun yang telah dipotong.
  6. Masak sampai mendidih dan udang benar-benar masak.

4 comments:

Deliah's Deli said...

ada timun...x pnh mkn ni-nampak sedap :)

AlKisahKu.. (^-^) said...

kt umah ni mmg suke letak timun klu buat kari/gulai...mie mmg suke timun dlm kari..huhuhu..best rase timun tu ble kuah kari tu meresp..

Eliza said...

mie, awak pun lauk udang jugak eh..Sedap npk tu..

mak akak pun kalu masak kari udang buh timun dan tepung gandum gunting..

AlKisahKu.. (^-^) said...

best kan rase die ble ltk timun,hehehhe...cume tpg gandum gunting xpenah letak,hmmmm..bleh try ni