Powered By Blogger

Thursday, August 12, 2010

Daging Masak Kicap

Menu arini adalah daging. Maka terhasil la n3 hari ni,daging msk kicap. Adik2ku suke giler masakan ni so selalu jugakla buat lauk ni. Malas nk membebel panjang,meh kita tgk resepi...

Daging Masak Kicap



Bahan-bahan:

1/3 kg daging
5 bijik bwg merah-dimayang*
3 ulas bwg putih-dimayang*
1 btg kulit kayu manis*
1 biji bunga cengkih*
1 bijik buah pala*
1 biji bunag lawang*
4 senduk kicap manis
1 sb cili kering kisar
1 sb sos lada hitam
3 sb kicap masin
1 senduk bwg blend
Air secukupnya
2 biji kentang-dipotong 8
Garam, gula
Minyak utk menumis

Cara-cara:

  1. Tumis bahan-bahan bertanda * dgn sedikit minyak sampai naik bau.
  2. Masukkan daging yg telah dipotong dan sebatikan dengan bahan tumisan tadi.
  3. Masukkan sedikit air dan biarkan hingga daging separuh empuk.
  4. Apabila daging sudah separuh empuk, masukkan kesemua bahan-bahan lain dan tambah air secukupnya. Masak sehingga daging benar-benar empuk.
  5. Sedia dihidangkan.

1 comment:

Anonymous said...

ambo pakar daging masok kicap doh loni..taun depe kito buat wok gi sejid..

-abeDo-