Powered By Blogger

Sunday, August 1, 2010

Nasi air + Sambal Getuk

Request my 3rd younger sister yang insist sgt nk mkn nasi air. Xlupa my only brother  pn klu dpt nasi air ni,mmg bertambah2 mkn nye..buat simple2 je. Hari ni nasi air ni, ambe n my mum try resepi kak Hana. Siap buat sambal getuk lagi. Pun kak Hana punya resepi.  Sedap rupenye combination antara nasi air ni dgn sambal getuk tu. Nak2 klu ltk belacan lbh,cili padi lbh..huh,bpeluh2 mkn!!!! Nnt ble2 senang,ambe akn bagitau resepi yg my mum slalu guna untuk buat nasi air ni. For the time being, enjoy the n3!!!


Nasi Air + Sambal Getuk

Bahan-bahan:
1  1/2 cwn beras (lbh kurang 250 g)
1 1/2 inci halia diketuk
1 kiub pati ayam
1/4 ekor ayam
sedikit garam
1 liter air
Hiasan;
bawang goreng
Daun bawang
Sambal getuk
Ikan bili, Kacang Goreng


Cara-cara:

  1. Rebus ayan hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jangan dibuang.
  2. basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. masak beras hingga kembang dan masukkan air sikit-sikit.
  3. Bila bubur hampir masak,masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  4. Hidangkan dengan alat hiasan tadi.
Sambal Getuk

Bahan-bahan:
Ikan bilis
Cili Padi-belah dua
Belayan dibakar
Sedikit gula

Cara-cara:
  1. Goreng ikan bilis hingga garing dan masukkan cili padi tadi.
  2. Angkat dan toskan.
  3. Tumbuk ikan bilis dan cili padi tadi bersama belacan dan gula.






    2 comments:

    Eliza said...

    mie, sambal getuk tu mmg perghhh..sedap..kak Liza pernah cuba.

    nnt sharelah mama mie punya version pulak ok..

    Mimiey.. (^-^) said...

    tau xpe kak liza,smpai menmabah nasi air sume mkn...hehehhehe
    insyaAllah,my mum kate b4 puase die nk buat skali lg nasi air..