Bukak puasa semalam ambe try buat ayam kandar tapi kaler die jadi sikit hitam. Maklumla bhn2 die utk ½ kg ayam tapi ambe buat sikit je ayam tapi lupa nk ubah kuantiti bahan dia. Cuma serbuk kari je la ambe kurangkan jadi ¾ paket. Tgk2 bila siap kaler die more to pekat n bila my dad n my mum rasa,diorg suka masakan camni. Resepi ni hasil skodeng umah kak Hana Jepong tu...
Ayam Kandar
Bahan-bahan
- 1/2kg ayam
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- Kulit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
- air
- Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment