Ayam Ungkep
Bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong 8)
1-2 sb cili kisar
1/2 sk serbuk kunyit
1 keping asam gelugor/keping
Garam dan gulu secukup rasa
Air secukupnya
Bahan ditumbuk:
2 sb ketumbar (disangai dulu)
1/2 sb jintan halus/putih (disangai dulu)
2 cm halia
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara:
Tumbuk hingga lumat ketumbar dan jintan halus. Kemudian, tumbuk pula halia, bawang merah dan bawang putih.
Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan cili kisar. Tumis sehingga garing. Masukkan ayam, asam keping serta sedikit air. Renehkan sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat (kepekatan kuahnya ala2 rendang gitu).
Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan bolehlah diangkat.
Nota:
Kadang2 akak baling serai ketuk sebatang dlm masakan ni, pong sodapp..
No comments:
Post a Comment