Powered By Blogger

Tuesday, August 17, 2010

Kerabu Pucuk Paku

Macam biase,n3 semalam.. Tapi pehal summe benda dlm gambo tu hijau?? Cili merah xde,itu yg guna cili hijau buat enterprem kt ats tu.. Xpelah,janji kusuka kerabu ni!! Kat umah ni,kalau buat Kerabu pucuk paku ni sekali hadap je,xdan dah nk simpan buat mkn lenkali.. Sesape yg rase nk try buat,jom tgk care die kt bwh ye..


Kerabu Pucuk Paku




Bahan-bahan:
3 ikat pucuk paku-dipotong pendek2,dicelur sekejap dan toskan
Taugeh-dicelur sekejap dan toskan
1 btg timun-dihiris like ulam
3 ekor ikan kembong-rebus dan ambik isinya
5 ulas bwg merah*
5 ulas bwg putih
20 biji lada hitam*
1/2 cawan kelapa parut-jemur dan goreng hingga keperangan
6 sb budu
3 biji cili padi-dipotong halus
Garam,gula
1 biji limau nipis
1/2 labu bwg besar-dihiris halus


Cara-cara:
Tumbuk lada hitam hingga hancur,then baru tumbuk bwg merah dan bwg putih hingga lumat. Then, masukkan isi ikan.Tumbuk lagi hingga semua serata.
Masukkan garam dan gula. 
Campurkan bahan yg ditumbuk tadi dgn kelapa parut yg telah digoreng, pucuk paku,taugeh, cili padi dan timun. Masukkan budu dan perahkan limau nipis. Seratakan.
Hiaskan dgn bwg besar yg dihiris halus dan potongan limau nipis.

2 comments:

HALAMANKU said...

wah mimiey.. menu kegemaran SK ni.. tapi kerabuni memang syedap kan.. baru nak join.. tuk akak x de ke?

Mimiey.. (^-^) said...

heheheeh..licin dh semalm kak...