Kek batik ni sebenarnye dh lame giler xbuat,dh btahun rasenye.. Baru semalam terbukak hati nk buat, Alhamdulillah naseb baik mjadi. Takut gak xmenjadi..
Sebelum pape, ambe nk ucapkan SELAMAT HARI JADI kat abah ambe yg ke......????. Biarla rahsia..kuikuikui..Didoakan moga abah ambe panjang umur, murah rezeki, sihat sejahtera dan segala2nyela...
Kek Batik Coklat
Bahan-bahan ( 1 kg )
* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya
Cara-cara
- Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
- Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
- Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
- Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
- Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
- Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
* Nak susun ikut kak Hasue susun tapi xbrape mjadi la pulak. Last skali, godak sume dlm kuali... Meh tgk care kak Hasue susun. Kak Hasue mintak post akak punya susunan kt sini ye..
No comments:
Post a Comment