Muffin Choc. Custard
Bahan-bahan:
Bahan A
110 ml air
3 sudu besar serbuk coklat
50 gm gula merah- ambe ganti dgn gula biasa
25 gm tepung jagung
Bahan B
50 gm butter3 sudu besar serbuk coklat
50 gm gula merah- ambe ganti dgn gula biasa
25 gm tepung jagung
Bahan B
25 gm minyak sayur
1 sudu kecil essence vanilla
65 gm dark chocolate
1 biji telur
50 gm gula
75 gm tepung sebaguna (saya guna tpung gandum)
1 1/2 sudu kecil baking powder
cara-cara:
- Satukan semua bahan bahan A kemudian panaskan di atas api perlahan sehingga adunan licin (jadi macam paste).
- Tutup api dan kemudian masukkan butter dan dark chocolate kacau sebati dan bersatu.
- Masukkan pula minyak, gula, telur dan essence vanilla. Pukul dengan mixer sehingga semuanya sebati.
- Masukkan tepung dan kacau dengan spatula. Cedukkan ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 180 C selama lebih kurang 20 minit
- . Boleh dihiaskan dengan badam di atas adunan muffin sebelum dibakar.
No comments:
Post a Comment