Tapi pehal puding ambe pucat je kaler putih dia???? Bila try guna mould tu smlm,exceli 1 eksiden kecil berlaku. Xtaula mana silapnya,ambe xleh nak kuarkan puding tu dari acuan wlpn dh basahkan acuan tu b4 curahkan adunan. Try punya try, bejaya gakla kuarkan tapi hanya 2 yg mampu mengekalkn bentuknye. Yang lain sume xcukup sifat,rongak sana sini...huhuhuhu Ambe ubah sikit je bahan2 dan cara2nye..Ooppppssss,lupa!!! Amek umah Kak Yat..umah Kak Mas pn ada..
Ni resepi asal ye...
Bahan :
- 600 ml air
- 120 gram gula pasir
- 8 gram serbuk agar agar
- 3 helai daun pandan
- 300 ml susu segar
- 200 ml santan
- beberapa titik esen pandan
Cara membuatnya :
- Satukan serbuk agar2, air dan daun pandan dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
- Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.
- Tapis dan tuang 1/2 bancuhan kebekas lain dan titiskan sirap / esen pandan / strawberi paste dan kacau sebati.
- Tuang kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer. Biarkan beku ( mas letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding bandung tadi .
- Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk2....
Ni lah acuan yg ambe beli tu..huhuhuhu..Saje nk tayang!! |
4 comments:
haaa..tu la..pandai2 ubah tu napa..tu yang susah nak kuar dari mould tu..ikiki..padan muka mie..haha..mie marah mia marah..caboott..nak sikit..nak yang cantik ek..tak mau yang rongak rongak tu..
kak izah..
ahhaahhha....gatal tangan g ubah,mmg padanla dgn muka...
saalm mie....x pe yg penting sedap :)) tp klu mie simpan lama sikit cm 2,3 hr dlm peti ais mudah kuar dr acuan...sbb dah jd lebih keras..:))))
kak del..
sedap tu mmg diakui..hehehheh..nmpk gaya kna try lagi smpai puding tu mudah kuar
Post a Comment