Selain buat kuah kacang guna resepi Kak Yatie,ambe buat lagi 1 guna cara Kak Ummi pulak. Yang ni pun sedap jugak,masa makan tu terasa-rasa rempah ratus dia. Yang ni pun tok cecah roti gak.. Ambe buat 2 jenis sebab leh hantar sikit kt umah makcik ambe kt depan tu.. Sama2 merasa.. Cuma ambe ubah sikit tang santan nye,ambe kurangkan jadi 2 cawan... Layan!!!
Bahan:-
300 gm kacang tanah - goreng dan kisar kasar
4 sudu besar cili kering kisar
10 ulas bawang merah - kisar
2 cm lengkuas - kisar
3 cm halia - kisar
3 batang serai - kisar
2 batang serai - ketuk
2 sudu kecil biji ketumbar - tumbuk
1 sudu kecil jintan manis - tumbuk
1 sudu kecil jintan putih - tumbuk
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1/4 cawan gula melaka (boleh tambah lagi)
1/3 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1/4 cawan air asam jawa
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan serai ketuk. Kemudian masukkan bahan kisar semua dan kacau dengan api perlahan sehingga naik minyak. Masukkan air sedikit2 dan masak lagi hingga semua bahan mesra. Masukkan gula melaka, gula pasir dan air asam jawa. Tambah air ikut keperluan dan masak lagi hingga mendidih. Bila kuah agak pekat tambahkan santan dan biarkan mendidih atau pekat sedikit ikut suka. Seimbangkan rasa. Biarkan mendidih dan tutup api.
* Kak Ummi,mie link nnt ye..
2 comments:
Salam Mimiey.. selamt HAri Raya maaf Zahir batin atas segala kesalahan n kesilapan yer Dik.. wah sedap tu.. yang kosong ker.. + daging ker due2 sedap...
hehheheh...btl 2 kak.. 2 2 sedap!!!
Post a Comment