Kualiti gambar jgn dipesoalkn.Ambe ambik guna kamera tepon je,sebab owner tepon bawak g outstation,waaaaaaaa...Skang ni kalau snap gambo guna abah ambe punya,tapi dah abah ambe g outstation,kenala guna kamera tepon je,huhuhuhu...gambo pun xclear sgt..
Bahan-bahan : loyang kecil
- 1 cawan tepung gandum*
- 1/3 cawan serbuk koko hitam*
- 1 sk serbuk penaik*
- 1/2 sk soda bikarbonat*
- 1/4 sk garam
- 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
- 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
- 3/4 cawan air kopi panas
- 1/3 cawan susu segar
- 1 sk esen vanilla
- 1 sk cuka / jus lemon
Cara-cara :
- Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
- Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan kacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam.Pastikan air kopi betul2 panas.
- Tapiskan adunan.
- Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
- Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
- Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.
No comments:
Post a Comment